Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Κοινοτικό «μπλόκο» σε επιδοτήσεις 486 εκατ. ευρώ προς τη Βουλγαρία λόγω διαφθοράς

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έκλεψε τα Χριστούγεννα», λένε Βούλγαροι αξιωματούχοι μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ακυρώσει κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της εκτεταμένης διαφθοράς που έχει διαπιστώσει στους θεσμούς της γειτονικής χώρας.

Μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις στο πιο φτωχό κράτος-μέλος της Ένωσης σε ό,τι αφορά στα κονδύλια που απομυζήθηκαν με απάτη, τον προηγούμενο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε την πληρωμή 486 εκατομμυρίων ευρώ για διάφορα έργα και απαίτησε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ άμεσα μέτρα.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 30 Νοεμβρίου, η καταβολή των μισών κονδυλίων, περίπου 220 εκατομμυρίων ευρώ, ανεστάλη οριστικά, καθώς έληξε η προθεσμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών.

«Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ χειρότερο δώρο για τη βουλγαρική οικονομία», δήλωσε ο Ίνο Προκόπιεφ, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Εργοδοτών και Επιχειρηματιών, ο οποίος πρότεινε ο έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων να γίνεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως γινόταν και επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η βουλγαρική ηγεσία χαρακτήρισε την απόφαση των Βρυξελλών «θλιβερή και άδικη» και προσπάθησε να αποδώσει την απώλεια της χρηματοδότησης στην παγκόσμια οικονομική κρίση, κατηγορώντας παράλληλα την ΕΕ ότι κινείται με «υστεροβουλία».

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Απάτης (OLAF) συμβούλευε τις βουλγαρικές αρχές στις περιπτώσεις που αφορούσαν καταχρήσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά έκτοτε έχουν γίνει λάχιστα για το θέμα, καθώς η πρώτη δίκη έγινε μόλις τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Ο επικεφαλής της OLAF Φραντς Χέρμαν Μπρύνερ επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σόφια για να πιέσει για δίκες ανθρώπων που συνελήφθησαν να έχουν κάνει απάτες, προειδοποιώντας ότι χωρίς τις διώξεις η Βουλγαρία ίσως χάσει τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

«Χωρίς πραγματικές διώξεις, η μάχη της Βουλγαρίας κατά της διαφθοράς ίσως τεθεί εν αμφιβόλω», είχε δηλώσει ο Μπρύνερ, μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση της ακύρωσης των 220 εκατομμυρίων ευρώ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους Βούλγαρους αξιωματούχους.

Οι πρώην υπουργοί εσωτερικών και οικονομικών Ρούμεν Πέτκοφ και Ρούμεν Οβτσάροφ, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά από δημοσιεύματα που τους συνέδεαν με πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος και πολλοί ερευνητές της ΕΕ υποπτεύονται ότι η διαφθορά στη Βουλγαρία φτάνει ψηλά στην κρατική διοίκηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: