Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Εγκρίθηκε από την Γερουσία της Αργεντινής η επανεθνικοποίηση της Aerolineas Argentinas

Κρατικός είναι και πάλι ο εθνικός αερομεταφορέας της Aργεντινής, Aerolineas Argentinas, 18 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή του από τον τότε περονιστή (και φιλελεύθερο) πρόεδρο Κάρλος Μένεμ. Ο Μένεμ είχε πωλήσει την Aerolineas στην Iberia.

Πολλοί όμως στην Αργεντινή θεωρούν ότι η ισπανική εταιρεία απαξίωσε την επιχείρηση με σκοπό τελικά να την κλείσει και να πάρει εκείνη το μερίδιό της στην αγορά.

Την επανεθνικοποίηση ενέκρινε και η Γερουσία με 42 ψήφους υπέρ, έναντι 21 κατά.

Σημειώνεται ότι η Γερουσία ελέγχεται από το επίσης περονιστικό κόμμα της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. Σε αντίθεση με τον Μένεμ, η νυν πρόεδρος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των περονιστών που επιθυμούν την αύξηση της συμμετοχής του Κράτους σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα η Φερνάντες προχώρησε στην «κρατικοποίηση» των ιδιωτικών φορέων που εξασφάλιζαν εδώ και δεκαετίες συντάξεις σε εκατομμύρια Αργεντινούς.

Πάντως, ο ισπανικός Όμιλος Μarsans ξεκαθαρίζει ότι θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για να εισπράξει το τίμημα που θεωρεί ότι έχασε.

Σε ανακοίνωσή της χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα κάνει πίσω έως ότου δικαιωθεί.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: