Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Βέλγιο: Υπό παραίτηση η κυβέρνηση (ΔΕΙΤΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΔΩ)

Πρόταση παραίτησης της κυβέρνησης υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Βελγίου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίού σχετικά με την υπόθεση της εξαγοράς της τράπεζας Fortis

Το συμβούλιο στήριξε την πρόταση του Ιβ Λετέρμ, ο οποίος τώρα θα πρέπει να την καταθέσει στον βασιλιά. Όπως μεταδίδει το BBC, δεν είναι σίγουρο ότι η παραίτηση θα γίνει αποδεκτή.

Την παραίτησή του είχε υποβάλει νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιό Φαντόϊρζεν, αλλά και υπουργού των Μεταρρυθμίσεων, μετά από λεπτομερές υπόμνημα του προέδρου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στο οποίο γινόταν λόγος για «σοβαρές ενδείξεις (όχι πάντως αποδείξεις) ότι στη δικαστική διερεύνηση για την εξαγορά της τράπεζας Fortis, η βελγική κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/19/1608712.htm

Πληροφορίες για σχηματισμό κυβέρνησης μεταβατικού χαρακτήρα

Στο Βέλγιο αναζητείται πολιτική λύση και υπάρχει προσανατολισμός για μία "μεταβατικού χαρακτήρα" κυβέρνηση, μετά από την υποβολή προχθές Παρασκευή της παραίτησης στα Ανάκτορα της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Ιβ Λετέρμ.

Ο βελγικός Τύπος αναφέρεται στο "Φόρτις-γκέϊτ" περιγράφοντας τις πιέσεις οι οποίες καταγγέλθηκαν από τον ανώτατο δικαστή του Βελγίου (με λεπτομερές υπόμνημά του), ότι ασκήθηκαν από την κυβέρνηση, πριν να εκδοθεί δικαστική απόφαση στο θέμα της εκ των πραγμάτων αναγκαίας επείγουσας εξαγοράς της "προβληματικής" τράπεζας "Fortis". Επίσης γίνεται συχνά λόγος στο βελγικό Τύπο για μία "οιωνεί κρατική υπόθεση".

Η γαλλόφωνη "Λε Σουάρ (Εσπερινή)" δείχνει επιθετικότητα για τον 48χρονο Λετέρμ όταν τιτλοφορεί "Ο επόμενος και γρήγορα!", θα πρέπει εντούτοις να επισημανθεί ότι ειδικά στο Βέλγιο υπάρχει μακρά πολιτική παράδοση παρέλευσης ενός ικανού χρόνου διαβουλεύσεων, πριν να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση της χώρας αυτής της δυτικής Ευρώπης.

Ο μονάρχης Αλβέρτος Β' "επιφυλάχθηκε" όπως το Σύνταγμα του έδινε το δικαίωμα, να δώσει την απάντησή του, όταν παρέλαβε το επίσημο κείμενο της παραίτησης σύσσωμης της κυβέρνησης -προηγήθηκε, λίγη ώρα, η παραίτηση μόνον του υπουργού Δικαιοσύνης και Μεταρρυθμίσεων, κ. Γιό Φερχόϊζεν.

Τον Ιούλιο είχε υποβληθεί ξανά παραίτηση από τον κ. Λετέρμ καθώς διογκώνονταν τα αυτονομιστικού χαρακτήρα αιτήματα των Φλαμανδών (στο βορρά), στη συνέχεια επειδή η κυβέρνησή του κατά κοινή ομολογία χειρίστηκε ικανοποιητικά τη διεθνή χρηματο-πιστωτική κρίση για τις βελγικές τράπεζες "είχε πάρει μία ανάσα".

Τώρα, οι πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν πως η αναγκαία εξαγορά επειγόντως μιάς από τις τράπεζες, της Fortis", "απετέλεσε τη χαριστική βολή" για την κυβέρνηση Λετέρμ. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα κόμματα της χώρας αντιτίθενται στο να διεξαχθούν, αμέσως, "πρόωρες" βουλευτικές εκλογές, επιλέγοντας μάλλον τουλάχιστον να "συνδυαστούν" αυτές με τις περιφερειακές εκλογές, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν μέσα στον Ιούνιο του 2009.

Πάντως, υπογραμμίζουν, "το Βέλγιο βυθίστηκε ξανά σε πολιτική κρίση", που όμως αρχικά ήλπισε να αποφύγει -έως τουλάχιστον τον Ιούνιο-δεδομένου ότι από του θέρους του 2007 οι έντονες διαφωνίες στο πολιτικό προσκήνιο των Φλαμανδών και των Γαλλόφωνων Βέλγων έχουν προσλάβει ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά, οδηγώντας άλλωστε σε αδυναμία σχηματισμού της νέας βελγικής κυβέρνησης επί εννέα συναπτούς μήνες...

"Πρωθυπουργίσιμοι", κατά τον βελγικό Τύπο, είναι πλέον: ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Χερμαν φαν Ρομπιί, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Λικ Ντεέν, επίσης Χριστιανοδημοκράτες Φλαμανδοί, όπως ακριβώς ο παραιτηθείς Ιβ Λετέρμ. Αναφέρεται, όμως, συχνά ως υποψήφια πρωθυπουργός κι η πρόεδρός τους, η κυρία Μαριάν Τίσεν. Ωσαύτως αναφέρονται: ο Γαλλόφωνος Φιλελεύθερος Ντιντιέ Ρεϊντέρς και, τέλος, ο Φλαμανδός πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, επί μακρόν, Γκι Φερχόϊφστατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: