Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Τσεχία: η κάτω βουλή απαιτεί την άμεση κατάργηση των χρεώσεων για επισκέψεις σε γιατρούς

Η κάτω βουλή της Τσεχίας τάχθηκε χθες Παρασκευή υπέρ της κατάργησης των χρεώσεων που έχουν επιβληθεί στις επισκέψεις των πολιτών στους γιατρούς, μέτρο που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στη χώρα, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπόλανεκ ότι η απόφαση δημοσιονομικού χαρακτήρα αποσκοπεί στην μείωση της σπατάλης στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση--με τη βοήθεια βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης και ανεξάρτητων--κατάφερε να επιτύχει την υπερψήφιση της πρότασης κατάργησης του μέτρου που εισήχθη τον Ιανουάριο. 97 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης έναντι 92 που τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των χρεώσεων· τέσσερις βουλευτές απείχαν.

Η κυβέρνηση εισήγαγε χρεώσεις για κάθε επίσκεψη σε γιατρό και συνταγογράφηση φαρμάκων, 30 κορώνες (1,50 δολάριο, 1,13 ευρώ)· για την διαδικασία εισαγωγής και νοσηλείας σε νοσοκομείο, 60 κορώνες (2,27 ευρώ)· και για κάθε επίσκεψη στην εντατική, 90 κορώνες (3,40 ευρώ).

Ωστόσο για να καταργηθούν οι χρεώσεις απαιτείται έγκριση και της άνω βουλής, της Γερουσίας, η οποία δεν αναμένεται να συναινέσει. Το μέλλον του μέτρου αναμένεται να τεθεί υπό περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Η τρικομματική κεντροδεξιά κυβέρνηση του Τοπόλανεκ, η οποία αναλαμβάνει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες ισχύος στην κάτω βουλή. Η συμπολίτευση μπορεί να βασίζεται σε 96 ψήφους στο 200μελές σώμα, ενώ η κεντροαριστερή αντιπολίτευση διαθέτει 97 έδρες.

Τις επτά έδρες που απομένουν καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι.

Η επιβολή χρεώσεων για την παροχή ιατρικών, νοσηλευτικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπου οι παροχές από τον τομέα αυτό ήταν δωρεάν την κομμουνιστική εποχή.

Παρόμοιου χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις απορρίφθηκαν στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία.

Πάντως σε άλλες χώρες που ανήκαν άλλοτε στο λεγόμενο ανατολικό μπλοκ, όπως η Βουλγαρία, η Λετονία και η Εσθονία, εισήχθησαν χρεώσεις για τις υπηρεσίες αυτές ήδη από το 1989.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/20/1608764.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: