Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Πλήγμα εκ των... έσω για τον εισαγγελέα των «Καθαρών Χεριών» Ντι Πιέτρο

Τα τελευταία 15 χρόνια το θέμα της ηθικής, άμεπτης συμπεριφοράς, στο χώρο της ιταλικής πολιτικής προσέλαβε κύρια σημασία. Από την «Tangentopoli» (Δωροδοκιούπολη) -αρχές της δεκαετίας του '90- μέχρι τις αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες, αλλά και ήττες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τις τελευταίες ημέρες του 2008, η ευαίσθητη σχέση αδιάβλητης συμπεριφοράς και πολιτικής συνδέεται με το κόμμα του πρώην εισαγγελέα και νυν επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Πρόκειται για τον σκληρότερο πολιτικό αντίπαλο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωταγωνιστή της έρευνας «Καθαρά Χέρια» και υποστηρικτή της θέσης ότι «η γυναίκα του Καίσαρα, δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται».

Με ανακοίνωσή του, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδά του στο Διαδίκτυο, ο γιος του Ντι Πιέτρο, Κριστιάνο, 35 ετών, ανακοίνωσε ότι παραιτείται προσωρινά από το κόμμα Italia dei valori (Ιταλία των Αξιών).

Αιτία, η δημοσίευση τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων με ανώτερο υπάλληλο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Νάπολης και του υπουργείου Υποδομών της Ρώμης. Ο Κριστιάνο Ντι Πιέτρο ακούγεται να ζητά να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε να ευνοηθούν γνωστά του πρόσωπα, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, υπεύθυνοι εταιριών που συνεργάζονταν με το Δημόσιο.

Όπως τονίζει την Τρίτη ο ιταλικός Τύπος, η υπόθεση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον πατέρα του, Αντόνιο, ο οποίος παρουσιάζεται εδώ και μια δεκαετία ως το σύμβολο της μάχης κατά της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.

«Ο γιος μου δεν διέπραξε κανένα αδίκημα, αλλά η συμπεριφορά του δεν ήταν η πρέπουσα, δεν ήταν η πιο ενδεδειγμένη» δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας. Επισήμανε ότι η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και ότι κανένας βαθμός συγγένειας δεν μπορεί να παρεμποδίσει τις έρευνες.

Οι υποστηρικτές του κόμματος είναι διχασμένοι.

Μιλώντας στις εφημερίδες, στις ραδιοφωνικές εκπομπές και στα blog του Ίντερνετ, ένα κομμάτι των υποστηρικτών τονίζει ότι ο γιος του Ντι Πιέτρο «έπεσε σε καλοστημένη παγίδα», ενώ κάποιοι άλλοι φρονούν ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και από τη θέση δημοτικού και περιφερειακού συμβούλου, στην περιοχή Μολίζε, της κεντρικής Ιταλίας.

Δεν έλειψε και το σχόλιο του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Ευτυχώς, εγώ, είμαι πατέρας των δικών μου παιδιών...». Ο πρώην εισαγγελέας, απάντησε, με τη σειρά του, ότι «δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούνται τα παιδιά, για να τροφοδοτείται η πολιτική αντιπαράθεση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: