Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Υπέρ της χορήγησης ηρωίνης με κρατικό ιατρικό έλεγχο ψήφισαν οι Ελβετοί

Οι Ελβετοί ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία αμφιλεγόμενο πρόγραμμα για την χορήγηση ηρωίνης υπό κρατικό ιατρικό έλεγχο σε εξαρτημένους, αλλά απέρριψαν σε παράλληλο δημοψήφισμα πρόταση για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 68% των ψηφοφόρων ενέκρινε την μετατροπή σε μόνιμο του προγράμματος για τη χορήγηση ναρκωτικών.

Περίπου 1.300 άτομα λαμβάνουν μέρος και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Μεγάλος αριθμός εξαρτημένων λαμβάνουν μεθαδόνη μέσα από κρατικά προγράμματα. Ακόμη, παρακολουθούνται και από ψυχολόγους με σκοπό την κοινωνική επανένταξή τους. Η χορήγηση θεωρείται το ύστατο μέτρο για τα εξαρτημένα άτομα, σημειώνει το BBC.

Το μέτρο ισχύει από το 1994 και πιστώνεται, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, με την μείωση της εγκληματικότητας λόγω των ναρκωτικών και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους εξαρτημένους. Το Κόμμα των Πρασίνων επίσης χαιρέτισε την πλειοψηφία του «ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα.

Αντίθετα, όσοι αντιτίθενται στο μέτρο τονίζουν ότι δίνει λανθασμένα μηνύματα στους νέους και βλάπτει τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα και αντιτείνουν ότι το κράτος «δεν πράττει τίποτε» για να μειωθεί η εξάρτηση από τη συστηματική χρήση της ηρωϊνης. Προσθέτουν ακόμη ότι «τέτοιες εξελίξεις θα οδηγήσουν τη χώρα, τελικά, στην αύξηση της εγκληματικότητας».

Αν και η έγκριση για τη μόνιμη εφαρμογή είχε δοθεί κοινοβουλευτικά από το Μάρτιο, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας προκάλεσε το δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο δημοψήφισμα, μόνο το 36,8% ψήφισε υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχούανας και της καλλιέργειας στο σπίτι.

Η Ελβετία είχε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τους χρηστές ηρωίνης στις δεκαετίες του 1980 και του '90 και στράφηκε στη λύση της κρατικής χορήγησης των ουσιών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο ΟΗΕ, πάντως, και άλλοι διεθνείς φορείς έχουν επικρίνει το μέτρο λέγοντας ότι είναι πιθανόν να αυξήσει την χρήση ναρκωτικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: