Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Οργισμένοι Ισλανδοί ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας

Χιλιάδες Ισλανδοί βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας. Πάντως ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του και δηλώνει ότι θα ηγηθεί της χώρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

«Νομίζω ότι θα έχουμε μια σημαντική πτώση στο ΑΕΠ και στην αγοραστική δύναμη και αύξηση στα ποσοστά ανεργίας. Το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για εμάς» δήλωσε ο Χάαρντε.

Περί τα 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Πολλοί Ισλανδοί νιώθουν συγκλονισμένοι από την αναπάντεχη οικονομική κατάρρευση της χώρας τους, του «τίγρη του βορρά» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται. Μόλις πέρυσι η Ισλανδία βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστας του ΟΗΕ με τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς.

Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα η κατάσταση άλλαξε εξαιτίας της κατάρρευσης των τριών μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζικών οργανισμών της χώρας υπό το βάρος των τεράστιων χρεών που συσσωρεύονταν στα χρόνια της αλματώδους ανάπτυξης. Τις τελευταίες εβδομάδες η αξία της κορώνας έχει κατρακυλήσει, επιχειρήσεις χρεοκόπησαν και εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους κάθε εβδομάδα.

Ο πληθυσμός της χώρας είναι μόλις 320.000 κάτοικοι.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επαναλαμβάνονται εδώ και οκτώ εβδομάδες και σταδιακά γίνονται όλο και πιο μαζικές. Στη διαδήλωση του Σαββάτου πήραν μέρος από αναρχικούς και κουκουλοφόρους μέχρι συνταξιούχους και οικογένειες με τα παιδιά τους.

Την περασμένη εβδομάδα οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καθώς προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα αστυνομικό τμήμα για να απελευθερώσουν έναν συλληφθέντα διαδηλωτή.

Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές αρκέστηκαν στο να πετάξουν πατάτες στην πόρτα του Κοινοβουλίου, συμβολίζοντας την οικονομική εξαθλίωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

άδικο έχουν... εμείς εδώ θα τους είχαμε φάει με τη μία!
Φιλιά, καλημέρα, καλή εβδομάδα & καλό μήνα :D

geokalp είπε...

γεια σου Μαρία!

ότι καλύτερο εύχομαι για τον τελευταίο μήνα του 08...

πότε πέρασε, απίστευτο!