Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Σε δύσκολη θέση φέρνει την κεντροαριστερά το σκάνδαλο διαφθοράς στη Νάπολη

Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά ο κ. Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής πολιτικής διαγωγής» λέει ο Βάλτερ Βελτρόνι.

Η κεντροαριστερή δήμαρχος της Νάπολης Ρόζα Ρούσο Ιερβολίνο βλέπει την ομάδα των συνεργατών της να «αποδεκατίζεται», λόγω των κλήσεων σε απολογία και των ενταλμάτων σύλληψης που υπογράφουν οι εισαγγελείς.

Η όλη υπόθεση αφορά σε σκάνδαλο εργολαβιών, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο σύμφωνα με τις έρευνες ενέχονται επιχειρηματίες, δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, άνδρες της οικονομικής αστυνομίας.

Η εισαγγελία της Νάπολης έχει εκδώσει 13 εντάλματα σύλληψης.

Στην εν λόγω λίστα συμπεριλαμβάνονται δυο νυν δημοτικοί σύμβουλοι, δυο πρώην, ο βουλευτής της κεντροδεξιάς ίταλο Μποκίνο και ο συνάδελφός του Ρέντσο Λουσέτι των Δημοκρατικών.

Όλα περιστρέφονταν γύρω από τον επιχειρηματία Αλφρέντο Ρομέο, ο οποίος και συνελήφθη.

Είχε καταφέρει να μονοπωλεί τις κυριότερες εργολαβίες της Νάπολης. Από το οδικό δίκτυο, μέχρι την παροχή φαγητού στα δημοτικά σχολεία και την επιλογή των εταιριών καθαρισμού των ακινήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι (πολιτικοί της Νάπολης και τις περιφέρειάς της) στήριζαν το όλο σύστημα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αλληλουποστήριξης που θα τους βοηθούσε να κατακτήσουν βουλευτικό αξίωμα.

Η δήμαρχος της Νάπολης συναντήθηκε με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι και αποφάσισε να παραμείνει στην θέση της, αλλάζοντας τον βασικό πυρήνα της ομάδας των συνεργατών της.

Σημειώνεται ότι ο δημοτικός σύμβουλος Τζόρτζιο Νούνιες, που είχε λάβει κλήση σε απολογία για την όλη υπόθεση, αυτοκτόνησε πριν από τρεις εβδομάδες, προκαλώντας σειρά ερωτημάτων για το πόσο βαθιά είναι τελικά η όλη κρίση και το εύρος της διαφθοράς.

«Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά ο κ. Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής πολιτικής διαγωγής. Το 10% των βουλευτών του έχει να αντιμετωπίσει εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις» δηλώνει ο Βάλτερ Βελτρόνι.

Την Παρασκευή ο Βελτρόνι συναντάται με τον άλλο «ισχυρό άνδρα» των Δημοκρατικών, τον Μάσσιμο Ντ' Aλέμα, με στόχο να σταματήσουν οι εσωτερικές έριδες και να αντιμετωπιθεί από κοινού η θύελλα που έχει ξεσπάσει στην μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: