Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Εντοπίστηκε το «γονίδιο του αριστερόχειρα»

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ανακάλυψαν και απομόνωσαν το γονίδιο που καθορίζει εάν ένας άνθρωπος θα είναι αριστερόχειρας. Η ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εντόπισε το γονίδιο θεωρεί ότι μπορεί ταυτόχρονα να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξη ψυχωτικών νοσημάτων όπως η σχιζοφρένεια. Το γονίδιο με την ονομασία LRRTM1 παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανομή διαφόρων λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η ομιλία.
Στους δεξιόχειρες ανθρώπους, η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου συνήθως ελέγχει την ομιλία ενώ η αριστερή ελέγχει τα συναισθήματα. Όμως, στους αριστερόχειρες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με το εν λόγω γονίδιο να ευθύνεται για αυτή την αλλαγή.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που πραγματοποίησαν αυτή την ανακάλυψη, «το επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω ανάλυση του τρόπου ανάπτυξης του εγκεφάλου. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας να βοηθήσουν στην κατανόηση της ασυμμετρίας του εγκεφάλου».
Εξάλλου, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, οι αριστερόχειρες μπορούν να σκεφτούν πιο γρήγορα όταν αθλούνται ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ Γάλλοι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο ότι οι αριστερόχειρες έχουν πλεονέκτημα στις μάχες σώμα με σώμα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_7_31/07/2007_198911

Δεν υπάρχουν σχόλια: