Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Μακελειό σε αμερικανική βάση με 13 νεκρούς

Μακελειό σε στρατιωτική βάση του Τέξας όταν Αμερικανός στρατιωτικός, παλαιστινιακής καταγωγής, που επρόκειτο να αποσταλεί στο Ιράκ, άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 13 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 30.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στη βάση Φορτ Χουντ δεν είναι νεκρός, όπως αρχικά θεωρείτο, αλλά νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.

«Η έρευνα συνεχίζεται, αλλά από τις πρώτες πληροφορίες διαπιστώνουμε ότι υπήρχε μόνο ένας που άνοιξε πυρ», διευκρίνισε ο αντιστράτηγος Ρόμπερτ Κόουν και πρόσθεσε: «Ο δράστης δεν είναι νεκρός, αλλά νοσηλεύεται υπό κράτηση και σε σταθερή κατάσταση» έχοντας δεχθεί αρκετές σφαίρες.


Όπως είπε ο εκπρόσωπος, ο δράστης -ψυχίατρος του αμερικανικού στρατού- ονομάζεται Νιντάλ Μαλίκ Χασάν και έχει το βαθμό του ταγματάρχη.

Ο Νιντάλ Μαλίκ Χασάν άνοιξε πυρ γύρω στις 13.30 τοπική ώρα (19H30 GMT) με δύο όπλα (περίστροφα) σε κτίριο όπου γίνονταν οι ιατρικές εξετάσεις δεκάδων στρατιωτών λίγο πριν την αποστολή τους στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε μία αίθουσα όπου βρισκόταν σε εξέλιξη τελετή απονομής διπλωμάτων παρουσία 600 ατόμων.

«Πολλοί στρατιώτες αντέδρασαν τάχιστα και έκλεισαν τις πόρτες του αμφιθεάτρου», ανέφερε ο αντιστράτηγος Κόουν, διευκρινίζοντας ότι τον δράστη πυροβόλησε πρώτη πολίτης η οποία βρισκόταν στην αίθουσα, δίνοντας έτσι τέλος στη σφαγή.

Εξάδελφος του δράστη δήλωσε στην τηλεόραση ότι συχνά ο Χασάν έπεφτε θύμα παρενόχλησης εξαιτίας της καταγωγής του. «Είχε καταφύγει σε στρατιωτικό δικηγόρο σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα. Ήταν έτοιμος να εξαγοράσει το υπόλοιπο της υπηρεσίας του ώστε να μπορέσει να φύγει από το στρατό, αλλά έφθασε στο όριο των δυνάμεών του… Μόλις είχε μάθει ότι θα πήγαινε στο Ιράκ, αυτόν τον Νοέμβριο», υποστήριξε ο Ναντέρ Χασάν.

Αδιευκρίνιστο το κίνητρο

Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το γεγονός «τρομακτική έκρηξη βίας». «Είναι τρομακτικό να δέχεσαι πυρά μέσα σε στρατιωτική βάση στο αμερικανικό έδαφος», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε για το γεγονός πριν υποδεχθεί τον πρόεδρο της Μποτσουάνα Ίαν Χάμα στο Οβάλ Γραφείο.

Η αμερικανική Γερουσία τήρησε ενός λεπτού σιγή, έπειτα από κάλεσμα της Γερουσιαστού του Τέξας Κέι Μπέιλι Χάτσινσον. «Μόλις μίλησα προ ολίγων λεπτών με τον διοικητή της βάσης και με πληροφόρησε πως αυτή παραμένει αποκλεισμένη», δήλωσε η Γερουσιαστής .

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Φορτ Χουντ» και διαβίβασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Ο υπουργός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Φορτ Χουντ ... ανά τακτικά διαστήματα ενημερώνεται για τις εξελίξεις και επικοινωνεί τηλεφωνικώς για το θέμα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τζεφ Μορέλ, ενώ όπως είπε, ενημέρωση για το αιματηρό περιστατικό έχει και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μάικλ Μάλεν.

«Οι σκέψεις και προσευχές του βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών και εννοεί να βεβαιωθεί ότι όσοι ζουν και εργάζονται σε εκείνη τη βάση έχουν ό,τι τους είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσουν αυτήν την τραγωδία», τόνισε ο ίδιος, χωρίς να θελήσει να αναφερθεί σε κάποιο πιθανό κίνητρο.

«Πρόκειται για μία τρομερή τραγωδία για την οποία θα γνωρίζουμε περισσότερα τις προσεχείς ημέρες», δηλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του στρατού ξηράς Τζον Μακ Χιου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είναι ακόμη νωρίς να διαπιστωθεί το κίνητρο της επίθεσης ή αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

«Έχουμε δρομολογήσει τη συλλογή στοιχείων για την κατάσταση στο Φορτ Χουντ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Σάρα Κουμπάν, συμπληρώνοντας πως μέλη της αμερικανικής αντικατασκοπείας «συλλέγουν και αξιολογούν τα γεγονότα».

«Καθώς είναι ακόμη νωρίς, δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε το κίνητρο του επεισοδίου», τόνισε η ίδια, ενώ εκπρόσωπος του FBI στο Σαν Αντόνιο, δήλωσε πως η υπηρεσία «δεν κάνει υποθέσεις, ούτε επιβεβαιώνει κάποιο κίνητρο».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1738003

Δεν υπάρχουν σχόλια: