Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Επιτρεπόμενη πλέον η χρήση του Internet στους Δανούς μαθητές στις εξετάσεις;

Tην είδηση έγραψε ο Guardian τον περασμένο Μάιο (δείτε εδώ). Χθες ήταν στην τεχνολογική σελίδα του BBC (δείτε εδώ) και σήμερα αναρτήθηκε σε ελληνικά sites.
Η είδηση λέει τα εξής:

Σε μια ομολογουμένως πρωτόγνωρη μεταρρύθμιση στην Παιδεία προχώρησε η κυβέρνηση της Δανίας επιτρέποντας στους μαθητές των σχολείων να έχουν πλήρη πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατά την διάρκεια των τελικών εξετάσεων. Για την ώρα, συνολικά 14 σχολεία εφαρμόζουν πιλοτικά αυτό το πρόγραμμα και όλα τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας προσκαλούνται να κάνουν το ίδιο μέχρι το έτος 2011. Φαίνεται πως η Δανία δείχνει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους μαθητές της και είναι σίγουρη πως δεν θα κλέβουν.

Η δημοσιογράφος του BBC News, Judy Hobson περιγράφει την Δανέζικη αίθουσα εξετάσεων στο Greve High School, δυτικά της Κοπενχάγης, σαν ένα παράξενο μέρος: "Το πρωινό των εξετάσεων, το πάτωμα του κέντρου εξετάσεων είναι καλυμμένο όλο από καλώδια. Ειδικοί τεχνικοί είναι απασχολημένοι με το να βοηθούν τους μαθητές στο να στήσουν τους φορητούς τους υπολογιστές, σιγουρέυοντας πως όλα δουλεύουν κανονικά. Από τις 5 μέχρι τις 9, στα δωμάτια πέφτει ησυχία. CD-roms και exam papers μοιράζονται μαζί. Μια καθηγήτρια κάθεται μπροστά απ'ολους και εξηγεί τους κανόνες λέγοντας πως οι υποψήφιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε από τις 4 ερωτήσεις που τους τίθονται."

Οι υποψήφιοι μπορούν να περιηγηθούν σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, ακόμα και το Facebook, για να απαντήσουν, αλλά απαγορεύεται να ρωτήσουν κάποιον εντός ή εκτός της αίθουσας. Σύμφωνα με την Δανέζικη κυβέρνηση, το Internet είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων σήμερα που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις εξετάσεις και αίθουσες διδασκαλίας αλλά μήπως τελικά είναι κάτι πολύ ακραίο;

Η επικεφαλής του προγράμματος στο συγκεκριμένο σχολείο Sanne Yde Schmidt δήλωσε: "Αν θέλουμε να είμαστε ένα μοντέρνο σχολείο και να διδάσκουμε στα παιδιά μας πράγματα που είναι σχετικά με τον σημερινό, μοντέρνο τρόπο ζωής πρέπει να τους μάθουμε πως να χρησιμοποιούν το Internet."

Ο υπουργός Παιδείας, Bertel Haarder ανέφερε: "Οι εξετάσεις μας πρέπει να "αντανακλούν" την καθημερινότητα στην τάξη και η καθημερινή ζωή στην τάξη πρέπει να αντανακλά την ζωή στην κοινωνία. Το Διαδίκτυο είναι αναπόφευκτο ακόμα και για τις εξετάσεις. Είμαι σίγουρος πως είναι θέμα μερικών ετών μέχρι και οι υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο." Ακόμα είπε πως είναι πολύ περήφανος για το ότι η Δανία δείχνει τον δρόμο και ότι και άλλες χώρες θα υιοθετήσουν το σύστημα.

Το κύριο ζήτημα αυτής της επαναστατικής μεθόδου είναι φυσικά το θέμα του κλεψίματος. Αν και κάθε επικοινωνία με τρίτα πρόσωπα έχει απαγορευτεί στους μαθητές, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτόν τον τρόπο, παρόλαυτα σε κάθε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αυστηρή τιμωρία. Η κα Schmidt δήλωσε πως βασίζονται στην ακεραιότητα του μαθητή και στην απειλή της αποβολής αν τους πιάσουν να προσπαθούν να κλέψουν. "Το κύριο μέτρο προφύλαξης μας είναι το ότι τους εμπιστευόμαστε. Νομίζω πως το ποσοστό κλεψίματος είναι πολύ χαμηλό επειδή οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες."

Σύμφωνα με τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου, το να κλέψεις είναι πολύ δύσκολο με αυτούς τους νέους τρόπους των εξετάσεων. Αντίθετα με το να "αναμασούν" απλά τις απαντήσεις και να τις αντιγράφουν, τώρα είναι υποχρεωμένοι να "κοσκινίζουν" και να αναλύουν μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών.


Η αρχική είδηση στην εφημερίδα Politiken της Δανίας: http://politiken.dk/newsinenglish/article705726.ece

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: