Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Οι Αμερικανοί έχασαν το 2001 την ευκαιρία να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν

Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να είχε συλλάβει ή να είχε εξοντώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν το 2001 εάν είχε εξαπολύσει μια συγκροτημένη επίθεση εναντίον του κρησφύγετου του στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μια έκθεση που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η έκθεση , που συντάχθηκε από το προσωπικό που εργάζεται για την επιτροπή στην οποία οι Δημοκρατικοί διαθέτουν την πλειοψηφία, αναφέρει ότι η απόδραση του ηγέτη της Αλ Κάιντα ήταν μια χαμένη ευκαιρία που άλλαξε την πορεία του πολέμου και άνοιξε το δρόμο των ανταρτικών συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

"Η απομάκρυνση του ηγέτη της Αλ Κάιντα από το πεδίο της μάχης πριν από οκτώ χρόνια θα εξάλειφε την παγκόσμια εξτρεμιστική απειλή", σημειώνεται στην έκθεση.

" Αλλά οι αποφάσεις που άνοιξαν την πόρτα για τη διαφυγή του στο Πακιστάν επέτρεψαν στον μπιν Λάντεν να αναδειχθεί σε μια ισχυρή συμβολική προσωπικότητα που συνεχίζει να αποσπά μια σταθερή ροή χρημάτων και να εμπνέει τους φανατικούς ανά τον Κόσμο", συνεχίζει η έκθεση.

Οι αμερικανοί στρατιώτες και οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στο Αφγανιστάν είχαν εξαπολύσει το 2001 μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα καταδιώκοντας τον Μπιν Λάντεν, πιστεύοντας ότι κρύβεται στην περιοχή μαζί με υποστηρικτές του, μετά την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ο αμερικανικός στρατός άφησε τους Αφγανούς πολιτοφύλακες να ηγηθούν της επίθεσης και ο Μπιν Λάντεν κατόρθωσε να διαφύγει.

Η έκθεση τονίζει ότι οι αμερικανοί διοικητές απέρριψαν το αίτημα για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών έτσι ώστε να γίνει μια γρήγορη επιδρομή στην περιοχή, και στηρίχθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις ενώ ανέθεσαν στην αφγανική πολιτοφυλακή την ηγεσία των επιχειρήσεων και στις Δυνάμεις των Συνόρων του Πακιστάν να διαφυλάξουν τα περάσματα της μεθορίου.

" Η ευρεία ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, από τις ομάδες των ελευθέρων σκοπευτών μέχρι τις αυτοκινούμενες μονάδες των πεζοναυτών και του στρατού κρατήθηκαν στο περιθώριο των επιχειρήσεων", σημειώνεται στην έκθεση.

Η έκθεση είναι ιδιαιτέρως επικριτική για τη στρατιωτική ηγεσία υπό την προεδρία του τότε αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού ’μυνας Ντόναλντ Ραμσφελντ και του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή, του απόστρατου πλέον, στρατηγού Τόμι Φρανκς.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζον Κέρι, επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους έχασε την ευκαιρία να συλλάβει τον Μπιν Λάντεν και τους κορυφαίους επιτελάρχες του στην Τόρα Μπόρα λίγους μήνες μετά από τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν επιπλέον 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να συμβάλλουν στη διαφύλαξη του πληθυσμού και στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται 68.000 αμερικανοί στρατιώτες και 42.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1747954

Δεν υπάρχουν σχόλια: