Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Εξεταστική στη Γαλλία για τα υπέρογκα ποσά που δαπανά ο Σαρκοζί για δημοσκοπήσεις

Ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αποδέχθηκε επί της αρχής τη σύσταση μίας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα κληθεί να ερευνήσει τον υπερβολικό προϋπολογισμό που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Νικολά Σαρκοζί για τη διεξαγωγή σφυγμομετρήσεων κοινής γνώμης.

Κατόπιν αιτήματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης και παρά την αντίθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που βλέπει σε αυτή την εξέλιξη μία ανάμειξη της νομοθετικής εξουσίας στις υποθέσεις της εκτελεστικής, ο πρόεδρος του Σώματος Μπερνάρ Ακουαγιέ έδωσε την έγκρισή του για τη σύσταση μίας τέτοιας επιτροπής, με δεδομένο τις αυξημένες αρμοδιότητες που διαθέτει πλέον η Εθνοσυνέλευση.

«Οι νέες ρήτρες του Συντάγματος και του εσωτερικού κανονισμού της Εθνοσυνέλευσης καθιστούν σχεδόν αυτόματη τη σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής, εκτός εάν υπάρξει αντίθεση μίας πλειοψηφίας τριών τετάρτων των μελών της» τόνισε ο Ακουαγιέ.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Δικαστήριο Λογαριασμών, που έχει επωμισθεί τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, είχε εκφράσει «ερωτηματικά» σχετικά με τα υπέρογκα έξοδα της προεδρίας για την παραγγελία διεξαγωγής σφυγμομετρήσεων. Μάλιστα έκανε λόγο για μία απευθείας ανάθεση τέτοιας δημοσκόπησης σε εταιρεία που διευθύνει σύμβουλος του προέδρου.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1073458&lngDtrID=245

Δεν υπάρχουν σχόλια: