Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Αναγνώριση ελαφρυντικών στη δίκη του αρχιβασανιστή των Ερυθρών Χμερ

Την επιβολή ποινής κάθειρξης 40 ετών, και όχι ισόβιας κάθειρξης, στον αρχιβασανιστή του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, «Ντουκ», ζήτησε ο εισαγγελεάς του διεθνούς δικαστηρίου. Ο εισαγγελέας αιτιολόγησε την πρότασή του, κάνοντας αναφορά στην μεταμέλεια του κατηγορούμενου.
Ο «Ντουκ» δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ως επικεφαλής του κέντρου κράτησης Τουόλ Σλενγκ, στο οποίο 15.000 άνθρωποι βασανίσθηκαν και εκτελέσθηκαν ανάμεσα στο 1975 και το 1979, επί καθετώτος Πολ Ποτ.
Ο εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου Ουΐλιαμ Σμιθ αιφνιδίασε καθώς δεν ζήτησε την επιβολή της ποινής ισόβιας κάθειρξης κατά του κατηγορουμένου, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κάινγκ Γκουέκ Εαβ.
«Η μόνη αρμόζουσα ποινή έπρεπε να είναι η ισόβια κάθειρξη», αλλά «πολλοί παράγοντες συνηγορούν για τη μείωση αυτής της ποινής», δήλωσε ο εισαγγελέας.Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στα δέκα χρόνια προσωρινής κράτησης του Ντουκ, μέρος της οποίας ήταν παράνομο, καθώς και τη συνεργασία του «σε κάποιο βαθμό» με το δικαστήριο, τις τύψεις του και τη «συμβολή του στην εθνική συμφιλίωση».«Αποδείχθηκε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σοβαρές παραβιάσεις των συνθηκών της Γενεύης (εγκλήματα πολέμου)», δήλωσε ο Ουΐλιαμ Σμιθ περιγράφοντας έναν άνθρωπο «αδιάφορο για τα δεινά των θυμάτων του και για τις εκκλήσεις τους για βοήθεια», που «αντλούσε ευχαρίστηση από την μετατροπή ανθρώπων σε βασανιστές και δολοφόνους».
Ανάμεσα στο 1975 και το 1979, δύο εκατομμύρια πολίτες της Καμπότζης, το εν τέταρτον του πληθυσμού, πέθαναν από τα βασανιστήρια, τις κακουχίες και τον υποσιτισμό, πριν το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ ανατραπεί από την εισβολή του Βιετνάμ.Η ετυμηγορία αναμένεται στις αρχές του 2010.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: