Τέλος στο θρίλερ της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας έβαλε ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, υπογράφοντάς την και ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή της.
«Υπέγραψα την Συνθήκη της Λισαβόνας σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας)», όπως ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ότι η συνθήκη είναι σύμφωνη με το τσεχικό Σύνταγμα.
«Περίμενα αυτό το πόρισμα και το σέβομαι, παρόλο που διαφωνώ απόλυτα με το περιεχόμενο και την επιχειρηματολογία του», όπως είπε. «Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Τσεχία θα πάψει να είναι κυρίαρχο κράτος, παρά την πολιτική άποψη του Συνταγματικού Δικαστηρίου».
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν την ανακοίνωση του Κλάους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερς ότι η συνθήκη θα έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο η Ιανουάριο.
«Ο δρόμος ήταν ένας μαραθώνιος εμποδίων αλλά το τελευταίο εμπόδιο ξεπεράστηκε τώρα», είπε σε συνέντευξή του.
Ο νόμος απαγόρευε στον Κλάους να υπογράψει τη συνθήκη πριν το πόρισμα του δικαστηρίου αναφορικά με προσφυγή που είχαν καταθέσει γερουσιαστές οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι η συνθήκη απειλούσε την εθνική κυριαρχία του τσεχικού κράτους.
Ο Κλάους είχε ταχθεί εναντίον της συνθήκης, ωστόσο είχε δηλώσει ότι δεν θα προέβαλε περαιτέρω εμπόδια στην υπογραφή της, μετά και την εξασφάλιση εξαίρεσης από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, κάτι που θεωρούσε απαραίτητο για να προστατευθεί η Τσεχία από ενδεχόμενα αιτήματα διεκδίκησης περιουσιακών στοιχείων από τους Γερμανούς που εκδιώχθηκαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Είναι σίγουρα καιρός να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην συζητάμε τα θεσμικά ζητήματα για τα επόμενα χρόνια, αλλά τα προβλήματα ζωτικής σημασίας που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, δηλαδή τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
3 σχόλια:
Από την μία θελώ να πω ότι καταλαβαίνω τις χώρες που προήλθαν από το Σοβιετικό μπλοκ μιας και ζούσαν για τόσες δεκαετίες κάτω από τον Σοβιετικό ζυγό αλλά από την άλλη έχουν κερδίσει πολλά από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπότε θέλω να σέβονται περισσότερο τα άλλα μέλη.
είσαι κάπως ..ξεχασιάρης!
η μικρή Ελλάς του πατέρα Παπανδρέου ήταν από η πρώτη μικρή χώρα που "όρθωσε" ανάστημα και ..απαίτησε!
και δεν απαίτησε λίγα...
ο μηχανισμός στήριξης ξεκίνησε απλά αλλά έγινε ΜΟΠ και ΚΠΣ 1 2 3, μέχρι (β)ΕΣΠΑ!!!
βασικά τους κατανοώ γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι: απαιτείς για να δώσεις!
γιατί και αυτοί θα δώσουν τα επόμενα χρόνια, είναι σίγουρο!
εμείς έχουμε δώσει δρόμους-αεροδρόμιο-γέφυρα-τηλέφωνα-κλπ κλπ...
γιατί πλέον δεν έχουμε μούτρα να απαιτήσουμε...
τη καλησπέρα μου
Όσο δεν εκτιμάω τον Παπανδρέου Β' πρέπει να παραδεχτώ ότι εκεί έκανε κάτι καλό...
Δημοσίευση σχολίου