Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Εκτελέστηκε ο ελεύθερος σκοπευτής της Ουάσινγκτον

Ο Τζον Αλεν Μοχάμαντ, ο ελεύθερος σκοπευτής που μονοπώλησε την επικαιρότητα το 2002, όταν είχε σκοτώσει 10 ανθρώπους, προκαλώνοντας πανικό στους κατοίκους της Ουάσινγκτον, της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ επί τρεις εβδομάδες, εκτελέστηκε την Τρίτη με θανατηφόρο ένεση, στις φυλακές Γκρίνσβιλ της Βιρτζίνια.

Πριν εκτελεστεί, ο δράστης δεν έδωσε καμιά εξήγηση για τις δολοφονίες στις οποίες προέβη.

«Δεν τον άκουσα να λέει ούτε λέξη»δήλωσε ο εκπρόσωπος των φυλακών Λάρι Τρέιλορ, επιβεβαιώνοντας την εκτέλεσή του.

Ο θάνατος του 48χρονου ανακοινώθηκε πέντε λεπτά αφότου οι αρχές των φυλακών άρχισαν να του χορηγούν το κοκτέιλ των θανατηφόρων φαρμάκων, υπό το βλέμμα μελών των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και των οικείων του.

«Αλλη μια ζωή έφυγε. Αυτή άξιζε να φύγει» δήλωσε ο Στίβεν Μουρ, η αδελφή του οποίου, Λίντα, ήταν ανάμεσα στα 10 θύματα του Μοχάμαντ και του συνεργού του, Λι Μπόιντ Μάλβο.

Ο Τιμ Κέιν, κυβερνήτης στη Βιρτζίνια, απέρριψε το αίτημα της τελευταίας στιγμής να δείξει επιείκεια. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε έφεση των δικηγόρων του που ανέφεραν ότι ο Μοχάμαντ είναι ψυχικά ασθενής και δεν θα έπρεπε να είχε δικαστεί, καθώς είχε αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του στην έναρξη της διαδικασίας.

Ο Μοχάμαντ, βετεράνος του Πολέμου του Κόλπου του 1991, που δικάστηκε τον Μάρτιο του 2004, προκάλεσε τον τρόμο σε χιλιάδες πολίτες στις ΗΠΑ, λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τις επιθέσεις με άνθρακα.

Μαζί με τον συνεργό του -που ήταν μόλις 17 ετών όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις και ως εκ τούτου απέφυγε την θανατική ποινή- σκότωσαν έναν άνθρωπο στην Ουάσινγκτον, τρεις στη Βιρτζίνια και έξι στο Μέριλαντ. Το κίνητρό του θα παραμείνει άγνωστο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: