Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΗΠΑ: Κανείς κίνδυνος για την υγεία από τους σαρωτές σώματος

Ο κίνδυνος έκθεσης στη ραδιενέργεια από τους σαρωτές σώματος που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ασφάλειας στα αεροδρόμια είναι χαμηλός και εκτιμάται ότι δεν αυξάνει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν καρκίνοι στα άτομα που περνούν από τους σαρωτές, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς.

Αεροδρόμια στη Βρετανία, την Ολλανδία και τον Καναδά έχουν ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις να εγκαταστήσουν σαρωτές σώματος στο πλαίσιο των νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν δοκιμαστικά 40 σαρωτές, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τον περασμένο Οκτώβριο παραγγέλθηκαν ακόμα 150 τέτοια μηχανήματα.

Υπάρχουν δύο τύποι σαρωτών σώματος που χρησιμοποιούνται για να καταγράφεται η εικόνα του ατόμου κάτω από τα ρουχα που φορά. Μόνον ο ένας τύπος, που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ εκθέτει τους επιβάτες των αεροδρομίων σε ραδιενεργό ακτινοβολία, που είναι αντίστοιχη με εκείνη που χρησιμοποιείται στις ιατρικές ακτινογραφίες.

Ωστόσο ο Δρ. Τζέιμς Θραλ, του Αμερικανικού Κολεγίου Ραδιολογίας και επικεφαλής του τμήματος ραδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, διαβεβαίωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενεργού ακτινοβολίας είναι χαμηλά και δεν θα πρέπει να θεωρούνται απειλή για την υγεία του ατόμου που περνά από τους σαρωτές σώματος.

"Όλες αυτές οι ανησυχίες που έχουμε για την ιατρική χρήση των ακτίνων Χ δεν αφορούν αυτά τα μηχανήματα", δήλωσε ο Δρ. Τζέιμς Θραλ. "Η έκθεση είναι σημαντικά χαμηλή και η ενέργεια των ακτίνων Χ είναι πολύ, πολύ χαμηλή", πρόσθεσε.

"Όταν οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, πρέπει να είναι ακρετά ενεργητικές ώστε να διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα. Οι ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται στους σαρωτές στα αεροδρόμια έχουν τόσο χαμηλή ενέργεια, που περιορίζονται έξω από το δέρμα", πρόσθεσε ο Δρ. Θραλ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1762396


Ο Καναδάς πρόκειται να προμηθευθεί 44 σαρωτές σώματος για την ασφάλεια των αεροδρομίων του

Ο Καναδάς πρόκειται να προμηθευθεί 44 σαρωτές σώματος, προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας στα αεροδρόμιά του, ένα μέτρο που αποφασίσθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά αμερικανικού αεροσκάφους εν πτήσει στις 25 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο καναδός υπουργός Μεταφορών Ρομπ Μέριφιλντ.

«Ο Καναδάς θα αγοράσει 44 σαρωτές με εικονική ανάλυση χιλιοστρομετρικών κυμάτων προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια των επιβατών στα καναδικά αεροδρόμια. Δεν έχουμε ανοσία από την τρομοκρατία και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να σταθούμε στο ύψος των νέων τεχνολογιών ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός.

Ορισμένοι επιβάτες θα πρέπει στο εξής να περνούν από τους σαρωτές, οι οποίοι θα μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία αντικειμένων, «όπως όπλων, ή εκρηκτικών, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν κάτω από τα ρούχα», ως εναλλακτική μέθοδο στην σωματική έρευνα, τόνισε ο υπουργός.

Πολλές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την πιθανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τις εικόνες που θα αποκαλύπτουν οι σαρωτές. Η καναδική κυβέρνηση είναι καθησυχαστική: «ένας ειδικά εκπαιδευμένος αστυνομικός θα αναλύει τις εικόνες του σαρωτή σε ξεχωριστό δωμάτιο. Αυτός δεν θα έχει άμεση οπτική επαφή με το υποκείμενο της σάρωσης, ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά», διαβεβαιώνει ο Μέριφιλντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: