Τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Σκοτ Μπράουν υπερψήφισαν οι ψηφοφόροι στην βορειοανατολική πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2009, «ήττα-πλήγμα» για τους Δημοκρατικούς του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεψαν ότι ο Μπράουν κέρδισε τις ειδικές εκλογές της Μασαχουσέτης καταλαμβάνοντας 52% των ψήφων έναντι 47% της υποψηφίας των Δημοκρατικών, Μάρθας Κόουκλι, υπουργού Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης, με το 90% των ψήφων καταμετρημένο.
Το εκλογικό αποτέλεσμα μειώνει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις 59 έδρες στη Γερουσία των 100 μελών, αφαιρώντας τους τη λεγόμενη «υπερπλειοψηφία» [απόλυτη πλειοψηφία] που χρειάζονταν για να περάσουν κρίσιμα μέτρα. Το αποτέλεσμα θέτει εν αμφιβόλω την υπερψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζαν οι Δημοκρατικοί, όπως η αναμόρφωση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που θα πείσει έστω έναν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από τους συνολικά 41 να το ψηφίσει.
Οι περισσότεροι αναλυτές διαβλέπουν ότι και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που οραματίζονταν οι Δημοκρατικοί έχουν αμφίβολο μέλλον, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της μετανάστευσης.
Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε «σοκ» για πολλούς Δημοκρατικούς, που ανέμεναν ότι θα ψηφιζόταν ένα στέλεχος του κόμματος για να πληρώσει το κενό του ιστορικού Δημοκρατικού πολιτικού Έντουαρντ Κένεντι.
Η ήττα στην Μασαχουσέτη ερμηνεύεται ως «προειδοποιητικό σήμα» για πολλούς Δημοκρατικούς εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο το Νοέμβριο, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το έδαφος που είχαν χάσει το 2006 και το 2008, εν μέσω αρνητικού οικονομικού κλίματος και με την ανεργία στα ύψη.
«Αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν μεγάλα προβλήματα στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010», σχολίασε ο Αντι Σμιθ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire. Η Λίντα Φάουλερ, καθηγήτρια στο Dartmouth College, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αντανακλά την ανησυχία των ψηφοφόρων για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και την οργή τους για την «διάσωση» των τραπεζών. Αλλά αν οι ψηφοφόροι της Μασαχουσέτης προσπάθησαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Δημοκρατικούς, ορισμένοι από τους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να το ακούσουν. Πολλοί κατηγόρησαν την Κόουκλι ότι διεξήγαγε την προεκλογική της εκστρατεία σαν να είχε εκλεγεί ήδη και έχασε την επαφή της με τον κόσμο.
Η παράταξη του Ομπάμα μετράει τρεις ήττες στη σειρά σε εκλογικές αναμετρήσεις. «Ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει απογοήτευση εκεί έξω και είναι και ο ίδιος απογοητευμένος», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου