Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο απέστειλε τηλεγράφημα στην χήρα του πρώην πρωθυπουργού Αννα Κράξι. Το ακριβές περιεχόμενο του μηνύματος δεν έγινε γνωστό, αλλά η Αννα Κράξι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εκτιμά ιδιαίτερα την κίνηση αυτή του Ναπολιτάνο».
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πρώην στελέχη και μέλη του ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν μεταβεί τις τελευταίες ημέρες στο Χαμαμέτ της Τυνησίας, όπου ο Κράξι πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και επέλεξε να ταφεί.
Αναμεσά τους, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίοι προέρχονται από τους κόλπους του Partito Socialista Italiano (Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος). Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα και για τον Μαουρίτσιο Σακόνι, υπουργό Εργασίας.
«Τιμήσαμε έναν σουδαίο πολιτικό που υπηρέτησε τους κρατικούς θεσμούς» δήλωσε ο Φρατίνι μετά την ολοκλήρωση τελετής μνήμης.
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός εγκατέλειψε την Ιταλία για να μην αντιμετωπίσει τις δίκες σε βάρος του, στις οποίες κατηγορείτο για χρηματισμό και παραβίαση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Ο πρώην εισαγγελέας στο επίκεντρο της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» και νυν επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επανέλαβε ότι «πρόκειται για φυγόδικο».
Αλλά η κόρη του Κράξι, Στεφανία, (βουλευτής της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) απαντά με αναφορά σε σενάριο πολιτικής εκμετάλλευσης της Δικαιοσύνης. «Η ιστορία του Κράξι επαναλαμβανεται σήμερα με τον Μπερλουσκόνι. Μόνο έτσι εξηγείται το ότι μαζί τους ασχολήθηκαν εκατοντάδες δικαστικοί» δήλωσε η κόρη του σοσιαλιστή πολιτικού στη Rai.
Η οικογένεια του πρώτου κεντροαριστερού πρωθυπουργού της Ιταλίας παραμένει διχασμένη.
Ο γιος του Κράξι, Βιτόριο, επέλεξε να συνεργασθεί με τους προοδευτικούς και χρημάτισε υφυπουργός Εξωτερικών -την ίδια ακριβώς θέση που κατέχει σήμερα η αδελφή του, Στεφανία, στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Πρόσφατα, ο κομμουνιστής πρώην ηγέτης Μάσιμο Ντ' Αλέμα δήλωσε ότι «η μορφή του Κράξι θα πρέπει να τύχει πιο αποστασιοποιμένης προσέγγισης, χωρίς πολεμικές, διότι ήταν ένας σημαντικός πρωταγωνιστής της ιταλικής πολιτικής».
Στο Μιλάνο, όμως, μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση της δημάρχου Λετίτσια Μοράτι να αφιερώσει ένα πάρκο ή μια οδό στον σοσιαλιστή ηγέτη ξέσπασαν πολεμικές.
Το κόμμα του Αντόνιο Ντι Πιέτρο Ιταλία των Αξιών υπογραμμίζει ότι «δεν κατανοούμε για ποιό λόγο πρέπει να τιμηθεί ένα άτομο που δεν δέχθηκε να κριθεί από τη Δικαιοσύνη και συνέβαλε στο να αυξηθεί ανεξέλεγκτα το δημόσιο χρέος».
Η δήμαρχος του Μιλάνου αναμένεται να κάνει γνωστή τις αμέσως επόμενες ημέρες την τελική επιλογή της.
Ο Μπετίνο Κράξι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1983 έως το 1987. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων, αλλά και σε μια σειρά άλλων οικονομικών σκανδάλων και τα ιταλικά δικαστήρια τον καταδίκασαν ερήμην σε φυλάκιση 5,5 ετών. Στην Τυνησία διέφυγε το 1994 προκειμένου να αποφύγει την ιταλική Δικαιοσύνη.
Λίγο πριν εγκαταλείψει τη χώρα για την Τυνησία εξαγριωμένο πλήθος του εκσφενδόνισε κέρματα έξω από το ξενοδοχείο του στη Ρώμη φωνάζοντας «κλέφτης»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου