Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Πόλεμο στο αλάτι κήρυξε η Νέα Υόρκη

Την πρωτοβουλία του, με στόχο να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού στα τρόφιμα, παρουσίασε χθες ο δήμος της Νέας Υόρκης, προτείνοντας στους εστιάτορες και τις βιομηχανίας να μειώσουν τις ποσότητες που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.

Ο δήμος προτείνει να μειωθεί κατά 25% το αλάτι στα τρόφιμα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η κατανάλωση κατά 20% και θα αποφευχθούν χιλιάδες πρόωροι θάνατοι.

Υπογραμμίζοντας τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει το υπερβολικό αλάτι στην υγεία, οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης εξηγούν στην ανακοίνωσή τους ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν καθημερινά τη διπλάσια ποσότητα από αυτήν που επιτρέπεται. Αυτή η υπερκατανάλωση ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις αρτηριακής υπέρτασης η οποία οδηγεί σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Περίπου το 80% του αλατιού που καταναλώνουν οι Αμερικανοί προστίθεται στα τρόφιμα προτού καν τοποθετηθούν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ή στα τραπέζια των εστιατορίων. «Οι καταναλωτές μπορούν να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό τους αλλά δεν μπορούν να το αφαιρέσουν. Αν μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα θα δώσουμε στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές όσον αφορά την ποσότητα που θα καταναλώσουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων», εξήγησε ο Δρ. Τόμας Φάρλεϊ, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών του δήμου.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια πανεθνική εκστρατεία στην οποία συμμετέχουν πολλές πόλεις, πολιτείες και οργανισμοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: