Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Κατατέθηκε στη Χάγη το απαντητικό μνημόνιο της Ελλάδος

Κατατέθηκε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και εντός της καθορισθείσης από το Δικαστήριο προθεσμίας, το απαντητικό Μνημόνιο (counter-memorial) της Ελλάδος στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΞ, το μνημόνια κατατέθηκε από τους εκπροσώπους (Agents) της Ελλάδος στην υπόθεση, Πρέσβυ κ. Γεώργιο Σαββαΐδη και τη Νομικό Σύμβουλο και Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, κα Μαρία Τελαλιάν, στελέχη του ΥΠΕΞ με πλούσια διεθνή εμπειρία και ενασχόληση με τα ζητήματα αυτά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, που έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους από το Νοέμβριο του 2008. Επίσης, ως νομικοί σύμβουλοι της Ελλάδος στην υπόθεση αυτή έχουν ορισθεί τέσσερεις επιφανείς αλλοδαποί διεθνολόγοι Καθηγητές με μεγάλη εμπειρία στην υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον του ΔΔΧ. Τέλος, την ομάδα υποστήριξης πλαισιώνουν και Έλληνες καθηγητές, διεθνολόγοι και ιστορικοί.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ορίσει στην υπόθεση αυτή ως Ad Hoc Δικαστή τον καθηγητή, ακαδημαϊκό, μέλος και πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνούς Διακαίου, Εμμανουήλ Ρούκουνα.

Ως γνωστόν, η ΠΓΔΜ κατέθεσε, στις 13.11.2008, προσφυγή κατά της χώρας μας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), επικαλούμενη παραβίαση εκ μέρους της Αθήνας του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω της υποτιθέμενης αντίρρησης (objection) της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Το απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδος», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «το οποίο παραθέτει λεπτομερώς και με την αντίστοιχη τεκμηρίωση, την ελληνική νομική επιχειρηματολογία στην υπόθεση αυτή, είναι αποτέλεσμα επίπονης και μακράς συνεργασίας ενός και πλέον έτους μεταξύ των Ελλήνων και των αλλοδαπών διεθνολόγων. Το ελληνικό Μνημόνιο απορρίπτει στο σύνολό τους τα επιχειρήματα της ΠΓΔΜ και αναπτύσσει εμπεριστατωμένα και εξαντλητικά τα νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στην υπόθεση αυτή».

Στη συνέχεια της κατάθεσης του απαντητικού Μνημονίου από την Ελλάδα, η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης θα καθορισθεί από το Δικαστήριο και, σε μια δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει προφορική ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων σε προφορική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τους Κανόνες Διαδικασίας του Δικαστηρίου, το Μνημόνιο της ΠΓΔΜ καθώς και απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδος θα παραμείνουν εμπιστευτικά μέχρι και την έναρξη της προφορικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1767168

Δεν υπάρχουν σχόλια: