Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Νέο σκάνδαλο με επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα ξέσπασε στην Κίνα

Οι αρχές στη νοτιοδυτική Κίνα απέσυραν τρεις παρτίδες γαλακτοκομικών προϊόντων από τα ράφια σούπερ-μάρκετ επειδή περιέχουν μία τοξική ουσία που το 2008 είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον έξι παιδιών και παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των κινεζικών προϊόντων.

Η υγειονομική υπηρεσία στην επαρχία Γκουιζού διέταξε τη διακοπή των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων που παρασκευάζουν τρεις κινεζικές εταιρίες, έγραψε η κρατική εφημερίδα China Daily.

Στα προϊόντα εντοπίστηκε μελαμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πέτρα στα νεφρά και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών, λιπάσματος, ακόμη και τσιμέντου.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα αζώτου, γεγονός που επιτρέπει τα επίπεδα της πρωτεϊνης να εμφανίζονται υψηλότερα όταν η τοξική αυτή ουσία προστίθεται στο γάλα ή σε ζωοτροφές.

Οι υγειονομικές αρχές της Γκουιζού δεν σχολίασαν την είδηση.

Η Κίνα προχώρησε στην εκτέλεση δύο ανθρώπων το Νοέμβριο που κρίθηκαν ένοχοι για το ρόλο τους σε ένα μεγάλων διαστάσεων διατροφικό σκάνδαλο με επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα εξαιτίας του οποίου πέθαναν τουλάχιστον έξι παιδιά.

Περίπου 300.000 παιδιά αρρώστησαν το 2008 μετά από την κατανάλωση του συγκεκριμένου τύπου γάλακτος, το οποίο σκοπίμως είχε αναμιχθεί με μελαμίνη και διατίθετο κυρίως από τη εταιρία Sanlu Group, που στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: