Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Με αποχώρηση από την Κίνα απειλεί η Google

Την αποχώρησή της από την αγορά της Κίνας εξετάζει σοβαρά η Google Inc., ιδιοκτήτρια της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο, μετά την επίθεση χάκερ στους λογαριασμούς e-mail δεκάδων χρηστών, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες ο αμερικανικός κολοσσός αναφέρει ότι πιθανόν να κλείσει το site και τα γραφεία του στην Κίνα, ενώ σημειώνει πως τουλάχιστον άλλες 20 εταιρείες από διάφορους κλάδους έχουν δεχτεί την επίθεση χάκερ.
Εξαιτίας των επιθέσεων αυτών, σε συνδυασμό με τις απόπειρες λογοκρισίας στο διαδίκτυο, η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει να «φιλτράρει» τα αποτελέσματα στο site Google.cn, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μια πιθανή αποχώρηση της Google από τη χώρα θα στερήσει από την εταιρεία ετήσια έσοδα ύψους 600 εκατ. δολαρίων από τα 338 εκατ. χρηστών του διαδικτύου στην Κίνα και ενδεχομένως να βοηθήσει την εγχώρια Baidu Inc. να διευρύνει το προβάδισμά της στη μεγαλύτερη αγορά ίντερνετ στον κόσμο.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει πως έχει η κατάσταση, ενώ το θέμα δεν σχολίασε ούτε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι τεταμένες όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης στο ίντερνετ, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να ετοιμάζεται να παρουσιάσει στρατηγική για ένα πιο ελεύθερο διαδίκτυο, το περιεχόμενο του οποίου δεν θα υπόκειται σε λογοκρισία.
Οι μετοχές της Google υποχώρησαν κατά 6,68 δολάρια, ή 1,1%, στα 583,80 δολάρια στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1764756

Δεν υπάρχουν σχόλια: