Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Συγγνώμη ζήτησε το Ισραήλ από την Τουρκία

Συγγνώμη ζήτησε σήμερα ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισραηλινής διπλωματίας Ντάνι Αγιαλόν, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, για τον τρόπο με τον οποίο δέχτηκε στο γραφείο του τον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.
Ο Ογκούζ Τσελικόκ είχε κληθεί από τον Αγιαλόν προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία για μια -αντισημιτική κατά τους Ισραηλινούς- τηλεταινία που προβάλλεται από την τουρκική τηλεόραση.
Σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Αγιαλόν γράφει ότι «διατηρεί τη διαμαρτυρία του κατά των επιθέσεων στην Τουρκία που έχουν στόχο το Ισραήλ».
«Ωστόσο δεν είναι στις συνήθειές μου να προσβάλλω πρεσβευτές ξένων χωρών. Στο μέλλον θα διευκρινίζω τη θέση μου μέσω πιο αποδεκτών διπλωματικών οδών», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συγνώμη αυτή. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι διαμαρτυρίες του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρεσβευτή είναι αιτιολογημένες αλλά έπρεπε να εκφραστούν με ένα πιο αποδεκτό διπλωματικό τρόπο».
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ, ο Τσελικόκ δήλωσε ότι «παγιδεύτηκε» από τον Αγιαλόν.
«Αν ο Αγιαλόν είχε το θάρρος να μιλήσει στ' αγγλικά, θα είχα καταλάβει αυτά που έλεγε και θα είχα αντιδράσει έντονα. Στα 30 χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, ουδέποτε ένιωσα τέτοια ταπείνωση», δήλωσε.
Ο Αγιαλόν είχε μεριμνήσει να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη κατά την κλήτευση του Τούρκου πρεσβευτή Ογκούζ Τσελικόκ, τον οποίο ο Αγιαλόν ταπείνωσε ενώπιον φωτογράφων και δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αγιαλόν ανάγκασε τον διπλωμάτη να περιμένει σε ένα διάδρομο πολλή ώρα πριν τον δεχτεί στο γραφείο του στο κοινοβούλιο. Παράλληλα είχε δώσει εντολή να μην προσφερθεί κανένα αφέψημα στον πρεσβευτή. Αρνήθηκε να τον χαιρετήσει δια χειραψίας κατά τη συνάντηση, ενώ στο τραπέζι του γραφείου υπήρχε μόνο η ισραηλινή σημαία. Τέλος κάλεσε τον Τύπο να καλύψει τη συνάντηση επισημαίνοντας ότι ο πρεσβευτής κάθεται σε κάθισμα χαμηλότερο αυτού του Αγιαλόν. «Το βασικό είναι να φανεί ότι ο πρεσβευτής κάθεται χαμηλότερα σε σχέση με εμάς», δήλωσε ο Αγιαλόν στους εικονολήπτες δύο ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων που κάλυπταν τη συνάντηση.
Όταν ρωτήθηκε χθες, Τρίτη από το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Αγιαλόν δήλωσε: «Μετά την προβολή αυτής της αντισημιτικής και αντι-ισραηλινής τηλεταινίας, ο υπουργός Εξωτερικών (Αβίγκντορ Λίμπερμαν) και εγώ αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται στο διπλωματικό πεδίο».
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης στην Άγκυρα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ την Κυριακή, το διπλωματικό αυτό επεισόδιο μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γνωρίσει ένταση μετά την καταστροφική ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα πριν από ένα χρόνο.
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει το Ισραήλ τονίζοντας ότι αγνοεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ότι προχωρεί σε δυσανάλογη σε μέγεθος χρήση στρατιωτικής βίας σε βάρος των Παλαιστινίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: