Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Apple: Διακοπή του WikiLeaks app

Η κατασκευάστρια του δημοφιλούς iPhone και της "ταμπλέτας" iPad απέσυρε από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εφαρμογών που διατίθενται για τις δύο συσκευές την WikiLeaks app, η οποία επέτρεπε σε όσους χρήστες την αγόραζαν να έχουν απευθείας πρόσβαση στα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ που δημοσιοποιεί ο οργανισμός αντί να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά μέσω προγράμματος πλοήγησης, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή παραβιάζει τους όρους και τις κατευθύνσεις που έχει ορίσει η Apple για όσους αναπτύσσουν λογισμικό.
Η κίνηση, που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη, σηματοδοτεί την προσχώρηση της Apple στην ομάδα των μεγάλων αμερικάνικων επιχειρήσεων που έχουν διακόψει κάθε σχέση και έχουν σταματήσει να παρέχουν υπηρεσίες στο WikiLeaks, και συνεπεία αυτού έχουν γίνει στόχος χάκερς που τοποθετούνται υπέρ του οργανισμού, που προέβη στην μαζική δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή, με κόστος 1,99 δολάριο, είχε διατεθεί την Παρασκευή στο App Store και επέτρεπε στους χρήστες των τηλεφώνων και των υπολογιστών-ταμπλετών να μπαίνουν στο site με ένα �κλικ�.
Η εφαρμογή δεν συνδέεται επίσημα με το WikiLeaks, αν και ο άνθρωπος που την ανέπτυξε έκανε σαφές ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της θα διατεθούν στον οργανισμό αυτό.
"Αφαιρέσαμε την WikiLeaks App από το App Store διότι παραβίαζε τους κανονισμούς μας για την ανάπτυξη λογισμικού", δήλωσε η Τρούντι Μίλερ, εκπρόσωπος της εταιρίας, η οποία εδρεύει στο Κουπερτίνο, στην Καλιφόρνια. "Οι εφαρμογές πρέπει να τηρούν όλους τους εγχώριους νόμους και δεν μπορούν να θέτουν κάποιο πρόσωπο ή μια συγκεκριμένη ομάδα σε κίνδυνο", πρόσθεσε.
Η Apple ελέγχει αυστηρά τα προγράμματα που διατίθενται για τις συσκευές της, αντίθετα με την πιο ανοικτή διαδικασία απόκτησης λογισμικού για τα τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android, γεγονός που έχει ωθήσει ένα ποσοστό των χρηστών της να προβούν στην διαδικασία "jailbreak", ώστε να απαλλαγούν από τους υφιστάμενους περιορισμούς όσον αφορά το λογισμικό που μπορούν να εγκαταστήσουν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1912683

Δεν υπάρχουν σχόλια: