Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Νέο γύρο στρατιωτικών ασκήσεων πραγματοποιεί η Ν. Κορέα

«Tη μεγαλύτερη άσκηση με πραγματικά πυρά» που έχουν κάνει ποτέ κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ.
Μονάδες πυροβολικού, μαχητικά αεροσκάφη και περίπου 800 στρατιώτες -ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει κινητοποιηθεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης- θα λάβουν μέρος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Τριήμερα ναυτικά γυμνάσια άρχισαν ήδη από σήμερα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας οι ασκήσεις πραγματοποιούνται περίπου 100 χλμ. νότια της θαλάσσιας μεθορίου με τη Βόρεια Κορέα και σε αυτές συμμετέχουν τουλάχιστον έξι σκάφη του πολεμικού ναυτικού.
«Σίγουρα θα υπάρξει τιμωρία αν ο Βορράς επιχειρήσει να επαναλάβει μία κατάσταση παρόμοια με το βομβαρδισμό του Γιεονπιεόνγκ», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο είναι αυξημένες μετά το βομβαρδισμό τον περασμένο μήνα του νοτιοκορεατικού νησιού Γιεονπιεόνγκ από το Βορρά τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.
Προς το παρόν η Β. Κορέα δεν έχει αντιδράσει στην ανακοίνωση της Σεούλ. «Ναι, θα είναι μια επίδειξη ισχύος», δήλωσε αξιωματικός του στρατού όταν ερωτήθηκε αν ο βομβαρδισμός του Γιεονπιεόνγκ έπαιξε ρόλο στο σχεδιασμό των γυμνασίων.
Η Πιονγιάνγκ είχε απειλήσει με αντίποινα όταν οι Σεούλ ανακοίνωσε γυμνάσια με πραγματικά πυρά για την περασμένη Δευτέρα, απειλές που όμως δεν υλοποιήθηκαν.
Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έμοιαζε να οδεύει προς αποκλιμάκωση χθες Τετάρτη μετά από τις ενδείξεις πως η Β. Κορέα θα δεχόταν την επάνοδο επιθεωρητών του ΟΗΕ και την επανέναρξη συνομιλιών-που πάντως η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι «δε θα είχε νόημα» να αρχίσουν ακόμη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1912730

Δεν υπάρχουν σχόλια: