Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: Μεσογειακό κέντρο ισλαμιστών η Καταλονία

Οι ΗΠΑ θεωρούν την Καταλονία ως το μεγαλύτερο κέντρο δραστηριότητας των ριζοσπαστών ισλαμιστών στη Μεσόγειο και για αυτό το λόγο έχουν δημιουργήσει μία υπηρεσία πληροφοριών στην Βαρκελώνη, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του ιστότοπου WikiLeaks και δημοσιεύθηκαν από την ισπανική εφημερίδα El Pais.
«Οι ισπανικές και οι αμερικανικές αρχές έχουν διαπιστώσει ότι η Καταλονία είναι το μεγαλύτερο κέντρο δραστηριότητας των ριζοσπαστών ισλαμιστών στην Μεσόγειο», αναφέρει το έγγραφο που απεστάλη στις 2 Οκτωβρίου 2007 στην Ουάσιγκτον από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη.
Αυτό οδήγησε την Ουάσιγκτον να δημιουργήσει «μία υπηρεσία πληροφοριών στην οποία συμμετέχουν αρκετές υπηρεσίες στην πρωτεύουσα της Καταλονίας για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», αναφέρει η El Pais.
Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι «η απόφαση εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2007 και ότι αυτό το μυστικό κέντρο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο προξενείο στην Βαρκελώνη».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: