Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks

Nέο ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Σουηδία κατά του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, μετά από διαδικαστικό λάθος στο πρώτο, ενώ βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι βρίσκεται στην Αγγλία εν γνώσει των βρετανικών αρχών.
Nέο ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Σουηδία κατά του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, μετά από διαδικαστικό λάθος στο πρώτο, ενώ βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι βρίσκεται στην Αγγλία εν γνώσει των βρετανικών αρχών.
«Η διαδικασία επιβάλει η μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τον Ασάντζ για κάθε ένα από τα εγκλήματα για τα οποία είναι ύποπτος να διευκρινιστεί (στο ένταλμα σύλληψης). Εμείς κάνουμε λόγο μόνο για βιασμό», δηλαδή για την πιο βαριά από τις τρεις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, ενώ κατηγορείται επίσης για σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας Τόμι Κανγκασβιέρι.
«Οφείλουμε να επαναδιατυπώσουμε το ένταλμα», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι η σουηδική πλευρά «αναγνώρισε ότι υπήρξε σφάλμα στη διαδικασία».
Ο Κανγκασβιέρι δεν μπορούσε να διευκρινίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να εκδοθεί το νέο ένταλμα σύλληψης.
Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, να ασκήσει έφεση κατά του εντάλματος σύλληψης.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έδωσε άδεια για την άσκηση έφεσης κι έτσι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Εφετείου Svea», δήλωσε η αξιωματούχος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κέρστιν Νόρμαν.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, που επικαλείται αστυνομική πηγή, η βρετανική αστυνομία γνώριζε πού κρυβόταν ο Ασάνζ στη νοτιοανατολική Αγγλία, αλλά δεν μπορούσε να επέμβει καθώς το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη.
To δημοσίευμα αναφέρει ότι όταν έφθασε στη χώρα τον Οκτώβριο έδωσε στην αστυνομία τα στοιχεία επικοινωνίας του.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κριστίν Χράφνσον δήλωσε ότι ο Ασάνζ εργάζεται σε μυστική τοποθεσία.
«Όταν έχεις ανθρώπους να ζητούν τη δολοφονία του, είναι προτιμότερο να κρατάς χαμηλό προφίλ. Αυτό είναι υποκίνηση βίας. Και προφανώς είναι παράνομο σε κάποιες χώρες», είπε ο ίδιος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1904702

Γερμανία: Παραίτηση στενού συνεργάτη του ΥΠΕΞ μετά από αποκάλυψη του Wikileaks

αραιτήθηκε στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελάριου Βεστερβέλε, μετά από αποκαλύψεις του Wikileaks που τον έφεραν να δίνει πληροφορίες στις ΗΠΑ.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της (FDP), γνωστοποιώντας ότι η πηγή των διαρροών είναι ο Χέλμουτ Μέτσνερ, 41 ετών, επικεφαλής των υπηρεσιών του Βεστερβέλε στο κόμμα.
«Ο συνεργάτης του επικεφαλής του FDP, που παραδέχθηκε τις επαφές του με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, παραιτήθηκε κοινή συναινέσει από τα καθήκοντα του» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του FDP σε μία λακωνική ανακοίνωση.
Ο ιστότοπος WikiLeaks αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι ένα μέλος του FDP έδινε πληροφορίες στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009 για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων του κόμματός του με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Φίλιπ Μέρφι περιέγραφε την πηγή μέσα από το FDP ως μέλος του κόμματος που κρατούσε σημειώσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Ο Μέτσνερ χαρακτήρισε επίσης τον συντηρητικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -νυν υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας- «νευρικό» και «γέρο δύστροπο» και έδωσε αντίγραφα εσωτερικών εγγράφων που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1904916

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: