Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε στην Ισπανία

Το νέο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου.
Το ισπανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε αργά χθες μια σκληρή αντικαπνιστική νομοθεσία, θέτοντας την Ισπανία στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών με την αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία.
Το κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το νομοσχέδιο που απαγορεύει αυστηρά το κάπνισμα στα μπαρ, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα, τα καζίνο και στις αίθουσες μπίνγκο, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου.
Το κάπνισμα θα απαγορεύεται ακόμα και στους υπαίθριους δημόσιους χώρους όπως παιδικές χαρές, παιδότοπους, προαύλιους χώρους σχολείων και νοσοκομείων.
Νόμος που ισχύει από το 2006 απαγορεύει το κάπνισμα στους χώρους εργασίας και τα δημόσια κτίρια όπως νοσοκομεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα και σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Μέχρι σήμερα ο νόμος παρείχε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ να αποφασίσουν κατά πόσο θα επιτρέπουν το κάπνισμα εντός των καταστημάτων τους, κάτι το οποίο έκανε η πλειοψηφία των ιδιοκτητών.
Οι ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης υποστηρίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα απομακρύνει τους πελάτες από τα καταστήματα τους.
Η κυβέρνηση απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η απαγόρευση του καπνίσματος δεν έχει πλήξει ουσιαστικά αυτόν τον τομέα στις υπόλοιπες Δυτικές χώρες.
Η παραβίαση της απαγόρευσης επισύρει πρόστιμο 600.000 ευρώ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/12/2010_369825

Δεν υπάρχουν σχόλια: