Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ο Μπερλουσκόνι σώθηκε αλλά η Ρώµη κάηκε

Ο Μπερλουσκόνι χειροκροτείται από  µέλη του κόµµατός του µετά τη νίκη  του στη Γερουσία
O Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποδείχθηκε για άλλη µια φορά επτάψυχος. Με τρεις ψήφους διαφορά (314-311) και δύο αποχές κέρδισε τη χθεσινή ψηφοφορία εµπιστοσύνης στη Βουλή. Αµέσως µετά την απόφαση βίαια επεισόδια ξέσπασαν γύρω από το κτίριοτου Κοινοβουλίου.

Αποφασιστικής σηµασίας, όπως αποδείχθηκε, ήταν η ψήφος της βουλευτή Κάτιας Πολιντόρι, η οποία κατάγεται από τη Νότια Ιταλία και ανήκει στο κόµµα του Τζανφράνκο Φίνι. Αντίθετα µε τη γραµµή του κόµµατός της, που ήταν να καταψηφιστεί η κυβέρνηση, εκείνη ψήφισε «ναι», αιφνιδιάζοντας τόσο τους συντρόφους της όσο και τον Μπερλουσκόνι. Σύµφωνα µε µια βουλευτή, η Πολιντόρι «δέχτηκε απειλές για να αλλάξει στάση». Μόλις έγινε γνωστή η ψήφος της, ξέσπασαν συµπλοκές στο Κοινοβούλιο ανάµεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του 74χρονου πρωθυπουργού, µε αποτέλεσµα να διακοπεί για λίγη ώρα η ψηφοφορία. Ο Μπερλουσκόνι πάντως είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα σε ένδειξη διαµαρτυρίας για δήλωση του πρώην δικαστή Αντόνιο Ντι Πιέτρο ότι πρέπει να παραπεµφθεί στη ∆ικαιοσύνη µε την κατηγορία ότι προσπάθησε να εξαγοράσει ψήφους. Συµπλοκές όµως και πολλά περιστατικά βίας – κάποιοι τα χαρακτήρισαν ως τα χειρότερα στη Ρώµη τα τελευταία χρόνια – σηµειώθηκαν και έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου όπου διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα, πέταξαν µπογιές στους τοίχους, έριξαν βόµβες καπνού και συγκρούστηκαν µε τους αστυνοµικούς, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας. Είκοσι άνθρωποι τραυµατίσθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν. Η εφηµερίδα «Ρεπούµπλικα», επικαλούµενη δηλώσεις βουλευτή, έγραψε πριν από µερικές ηµέρες ότι σε αρκετά µέλη της Βουλής έχουν προσφερθεί «συµβόλαια παροχής συµβουλών» ύψους 350.000 ώς 500.000 ευρώ. Ο Μπερλουσκόνι έχει απορρίψει αυτές τις καταγγελίες. Το βέβαιο είναι πάντως ότι χθες βρήκε τον τρόπο να πείσει ορισµένους βουλευτές να µην ψηφίσουν εναντίον του… Ενδεικτική της κρισιµότητας της ψηφοφορίας ήταν η παρουσία στο µέγαρο της Βουλής τριών βουλευτών σε προχωρηµένη εγκυµοσύνη, της Ντανιέλας Μπουντζόρνο και της Τζούλιας Κοζέντσα, που ανήκαν στην παράταξη Φίνι, καθώς και της Φεντερίκας Μογκερίνι του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος – η τελευταία είναι µάλιστα στις µέρες της.

Την ίδια ώρα, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονταν σε όλη τη χώρα. Στη Ρώµη, διαδηλωτές πραγµατοποίησαν πορεία στο ιστορικό κέντρο ρίχνοντας κροτίδες, ενώ µερικοί από αυτούς πέταξαν µπογιά στο αυστηρά φρουρούµενο κτίριο της Γερουσίας. Πορείες έγιναν επίσης στο Τορίνο και το Παλέρµο, όπου φοιτητές απέκλεισαν τον σιδηροδροµικό σταθµό και κατέλαβαν το αεροδρόµιο.

Λογοκρισία στο Ιντερνετ
Στο µεταξύ, ακόµα ένα αµερικανικό διπλωµατικό τηλεγράφηµα µε περιεχόµενο ελάχιστα κολακευτικό για τον Καβαλιέρε αποκαλύφθηκε χθες από το Wikileaks. Σε εµπιστευτικό έγγραφο που έστειλε στην Ουάσιγκτον τον περασµένο Φεβρουάριο, ο αµερικανός πρεσβευτής στη Ρώµη Ντέιβιντ Θορν αναφέρεται στον επονοµαζόµενο «ley Romani», τον νόµο που τελικά τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και ρυθµίζει τη χρήση του Ιντερνετ και της καλωδιακής τηλεόρασης στην Ιταλία. Ο νόµος, λέει, «µοιάζει να συντάχθηκε έτσι ώστε να δώσει στην κυβέρνηση το ελεύθερο να λογοκρίνει ή να µπλοκάρει οποιοδήποτε περιεχόµενο του Ιντερνετ… Θα λειτουργήσει ως προηγούµενο για χώρες όπως η Κίνα, που µπορεί να τον αντιγράψουν ή να τον επικαλούνται ως άλλοθι για τις δικές τους επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης».

Σύµφωνα πάντα µε τον Θορν, ο επίµαχος νόµος «θα διευκολύνει τις νοµικές κινήσεις εναντίον οργανώσεων µέσων ενηµέρωσης που βρίσκονται σε πολιτικό ή εµπορικό ανταγωνισµό µε µέλη της κυβέρνησης… Θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέναντι στους ανταγωνιστές τους» – άλλωστε αυτό το τελευταίο, επισηµαίνει ο Θορν στο τηλεγράφηµα, «αποτελεί συνηθισµένο µοντέλο». «Ο Μπερλουσκόνι και η Mediaset χρησιµοποιούν µε αυτόν τον τρόπο την εξουσία της κυβέρνησης από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Μπετίνο Κράξι», τη δεκαετία του 1980.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4609248

Δεν υπάρχουν σχόλια: