Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Νέα έκδοση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από Lego

Ο περίφημος «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», το σημαντικότερο ίσως τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, δεν έχει σταματήσει να κεντρίζει τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τώρα, ένας δημιουργικός σχεδιαστής, μετά από επίπονη προσπάθεια, έφτιαξε ένα λειτουργικό αντίγραφο του μηχανισμού με κομμάτια από Lego.
Ο σχεδιαστής και μηχανικός της Apple ’ντριου Κάρολ, μετά την αρχική ιδέα που είχε ο δημοσιογράφος ’νταμ Ράδερφοντ, δεν έφτιαξε ένα απλοϊκό παιδικό παιγνίδι, αλλά χρησιμοποίησε 1.500 εξειδικευμένα κομμάτια και 110 γρανάζια «λέγκο» (Lego Technic), σύμφωνα με το New Scientist και το Scientific American.
Ο Μηχανισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον μελέτησαν ενδελεχώς, είναι στη ουσία ένας αστρονομικός υπολογιστής (ο αρχαιότερος γνωστός κομπιούτερ) για την πρόβλεψη των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων.
Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε περίπου το 150 π.Χ. και, από τότε που ανακαλύφθηκε, έχει εκπλήξει τους επιστήμονες όλου του κόσμου με την τεχνική πολυπλοκότητά του και το εύρος των γνώσεων που προϋποθέτει.
Έχει αναδημιουργηθεί πολλές φορές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κατασκευάστηκε ένα αντίγραφο από «λέγκο» και το οποίο μάλιστα λειτουργεί κανονικά.
«Αναπαρήγαμε ένα υπολογιστή του 1ου αιώνα προ Χριστού, με το καλύτερο παιγνίδι που έχει εφεύρει ποτέ η ανθρωπότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράδερφορντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: