Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Άτομα με νοητικά προβλήματα χρησιμοποιούνταν ως σκλάβοι σε κινεζικό εργοστάσιο

Συγκλονίζει το περιστατικό σύγχρονης δουλείας που αποκαλύφθηκε στη βορειοδυτική επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας. Οι 11 εργάτες, συμπεριλαμβανομένων 8 ατόμων με νοητικά προβλήματα, ζούσαν και εργάζονταν πάνω από τρία χρόνια υπό φρικτές συνθήκες σε εργοστάσιο κατασκευής οικοδομικών υλικών. Δεν τους επιτρεπόταν να βγουν από το εργοστάσιο, μάλιστα ένας από αυτούς αποκάλυψε ότι τις δύο φορές που επιχείρησε να δραπετεύσει ξυλοκοπήθηκε άγρια.
Σύμφωνα με τις αρχές οι εργάτες βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση, καθώς εργάζονταν χωρίς προστατευτικές στολές και εξοπλισμό, δεν είχαν κάνει μπάνιο για τρία χρόνια και έτρωγαν το ίδιο φαγητό με τα σκυλιά του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους, τους δινόταν κρέας μόνο όταν ήταν πολύ αδύναμοι για να εργαστούν.
Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, Λι Ξινλίν, υποστήριξε ότι δεν έκανε κάτι παράνομο, καθώς είχε υπογράψει συμφωνία με πρακτορείο για την εύρεση εργασίας επαιτών και ατόμων με αναπηρίες, η οποία βρισκόταν στην επαρχία Σετσουάν και ανήκε στον συλληφθέντα Ζενγκ Λινγκουάν. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το εργοστάσιο έπρεπε να πληρώνει στο πρακτορείο περίπου 1.300 δολάρια (9.000 γεν) συν ένα μικρό μηνιαίο ποσό (300 γεν) για κάθε εργάτη, ενώ οι ίδιοι οι εργάτες δεν λάμβαναν κανένα μισθό. Σε παρόμοια εργοστάσια της Κίνας το μεροκάματο των εργατών είναι περίπου 150 γεν.
Οι αρχές της επαρχίας Σετσουάν υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο του Λινγκουάν δεν ήταν νόμιμο ή καταγεγραμμένο, ενώ ο ίδιος έχει εμπλακεί ξανά σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων. Το 2007 ήταν καταζητούμενος στην επαρχία Χουνάν με την κατηγορία ότι είχε πουλήσει επαίτες σε εργοστάσιο κατασκευής τούβλων της περιοχής, εκ των οποίων ο ένας βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Ωστόσο στην επαρχία Σετσουάν ο Λινγκουάν είχε δεχτεί από τις τοπικές αρχές επαίνους για την «επιτυχία του στη λύση του προβλήματος των επαιτών».
Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση διακίνησης ανθρώπων με νοητικά προβλήματα και χρήσης τους ως εργάτες στην Κίνα. Το 2006 στην επαρχία Χενάν συνελήφθη γυναίκα που πουλούσε πάνω από 1.000 ανθρώπους το χρόνο σε εργοστάσια τούβλων ή ορυχεία λαμβάνοντας 170 γεν για τον καθένα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν επαίτες ή είχαν νοητικά προβλήματα.
Η Κίνα διαθέτει νόμους σχετικά με την εργασία των ανθρώπων με αναπηρία, ωστόσο είναι πολύ γενικοί, ενώ τα εργατικά συνδικάτα δεν υπάρχουν, κι επομένως πολλοί γλιτώνουν την τιμωρία ακόμα και εάν συλληφθούν. Για την ώρα, ο Ζενγκ Λινγκουάν βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Λι Ξινλίν εξαφανίστηκε και αναζητείται.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: