Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Κομισιόν: "Ναι" στη χρήση κινητών εν πτήσει

Πηγή : ΑΠΕ
Tην εναρμόνιση των κανόνων για την επιτυχή εισαγωγή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Με τα μέτρα που αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Επιτροπή, επιχειρηματίες και καταναλωτές θα μπορούν με ασφάλεια να δέχονται και να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και να στέλνουν γραπτά μηνύματα από τα κινητά τους τηλέφωνα στη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων.
Ειδικότερα, η Επιτροπή υιοθέτησε σύσταση για εναρμονισμένη προσέγγιση στην αδειοδότηση, με την οποία θα προωθείται η αμοιβαία αναγνώριση εθνικών αδειών για την παροχή υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στα αεροσκάφη. Επίσης η Επιτροπή έλαβε απόφαση με την οποία καθορίζονται εναρμονισμένες τεχνικές παράμετροι για τον εξοπλισμό επί του αεροσκάφους όσον αφορά τη χρήση, σε ολόκληρη την ΕΕ, κινητών τηλεφώνων εν πτήσει. Με την απόφαση αυτή θα γίνει δυνατή η αμοιβαία αναγνώριση των αδειών κινητών επικοινωνιών σε αεροσκάφη που τα κράτη μέλη έχουν εκδώσει, χωρίς κίνδυνο για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο έδαφος.
Πρακτικά, τα τηλέφωνα των επιβατών θα συνδέονται με ένα κυψελοειδές δίκτυο στο αεροσκάφος, το οποίο θα είναι δορυφορικά συνδεδεμένο με το έδαφος. Το συγκεκριμένο σύστημα θα αποκλείει την άμεση σύνδεση των τηλεφώνων με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο έδαφος. Και αυτό ώστε να εξασφαλίζονται χαμηλά επίπεδα στην ισχύ της μετάδοσης προκειμένου η χρήση κινητών τηλεφώνων να μη θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εξοπλισμών του αεροσκάφους ή την κανονική λειτουργία των επίγειων δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ήδη, η Air France ανακοίνωσε πως εφεξής η χρήση κινητού τηλεφώνου θα επιτρέπεται σε ορισμένες πτήσεις της στην Ευρώπη. Σε πρώτη φάση, η χρήση κινητού θα δοκιμαστεί στο Αirbus 318 που πετά καθημερινά από το Παρίσι στη Βιέννη και από το Παρίσι στο Μόναχο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν δημιουργούνται παρεμβολές στα συστήματα του αεροσκάφους. Μάλιστα, τους τελευταίους τρεις μήνες, η αεροπορική εταιρεία είχε ήδη επιτρέψει την αποστολή SΜS, ενημερώνοντας σχετικά τους επιβάτες, ώστε να εξετάσει αργότερα τις αντιδράσεις τους.
H Αir France είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη που επιτρέπει τη χρήση κινητών εν πτήσει, αλλά όχι και στον κόσμο. Προηγήθηκε η Εmirates, η οποία επέτρεψε, από τις 20 Μαρτίου, τα κινητά στη γραμμή Ντουμπάι- Καζαμπλάνκα. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, καθώς η ιρλανδική Ryanair διαβεβαιώνει πως θα διαθέτει την υπηρεσία αυτή σε μερικούς μήνες, η ισπανική Ιberia και η αυστραλιανή Qantas μελετούν το θέμα, προσπαθώντας να διευθετήσουν λεπτομέρειες αναφορικά με τον κανονισμό και το κόστος. Αυτό το τελευταίο είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο άργησε τόσο πολύ το κινητό να κατακτήσει τους αιθέρες. Όπως ανέφεραν στην ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais» στελέχη της Ιberia, «απαιτείται ένας περίπλοκος και ακριβός τεχνικός μηχανισμός». Στην πραγματικότητα, το σύστημα που επιτρέπει σε ένα αεροσκάφος να δέχεται τη χρήση κινητών τηλεφώνων, χωρίς κανένα κίνδυνο, κοστίζει μεταξύ 250.000 και 300.000 ευρώ για κάθε αεροσκάφος. Προς το παρόν στις πτήσεις της Αir France οι κλήσεις και τα μηνύματα θα χρεώνονται, όπως και το roaming (η υπηρεσία περιαγωγής), εάν και αργότερα το σχετικό κόστος θα ανέβει αρκετά ψηλά.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=480924

Δεν υπάρχουν σχόλια: