Τον κίνδυνο νέων κοινωνικών αναταραχών λόγω της ανόδου των τιμών των τροφίμων επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ που τόνισε ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι τιμές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν και η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2008 θα αυξηθεί κατά 2,6%, οι τιμές -που ήδη είναι σε επίπεδα ρεκόρ- δεν αναμένεται να μειωθούν γιατί μικρό μέρος της επιπλέον παραγωγής φτάνει στην αγορά.
Οι φτωχότερες χώρες θα αναγκαστούν να πληρώσουν μέχρι και 56% περισσότερο για την εισαγωγή τροφίμων με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες κοινωνικές συγκρούσεις. Την επίπτωση των υψηλών τιμών θα δουν εντονότερα οι κάτοικοι αυτών των χωρών που διαθέτουν πάνω από το μισό εισόδημά τους για αγορά τροφής σε σχέση με το 10%-20% των δυτικών χωρών.
Τις τιμές των δημητριακών και άλλων βασικών τροφίμων πιέζουν προς τα πάνω, μεταξύ άλλων, η τεράστια ζήτηση εκ μέρους της Κίνας και της Ινδίας, καθώς επίσης η χρήση των δημητριακών για βιοκαύσιμα (αιθανόλη).
Ο Ντιούφ δήλωσε ότι «ήδη πεθαίνουν άνθρωποι στις διαδηλώσεις [...] και αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα πεθαίνουν από τον λιμό». Τουλάχιστον 37 χώρες αντιμετωπίζουν κρίση λόγω των υψηλών τιμών.
Παράλληλα, ο διοικητής του FAO εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι δεν έχει συγκληθεί ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι πολλά από τα τρέχοντα διεθνή προβλήματα δεν θα είχαν τις ίδιες επιπτώσεις χωρίς την κρίση των τροφίμων.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Αϊτή, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, συνταράχτηκε από διαδηλώσεις για την ραγδαία αύξηση των τιμών, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από λεηλασίες αποθηκών τροφίμων και αιματηρά επεισόδια με τέσσερις νεκρούς. Σύμφωνα με τον FAO ανάλογα επεισόδια συνέβησαν και στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
Ο FAO προετοιμάζει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τροφίμων Σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 3-5 Ιουνίου στη Ρώμη. Προτεραιότητα είναι η μεταφορά σπόρων, πρώτων υλών και μηχανημάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα φαίνεται να διχάζει την παγκόσμια κοινότητα, καθώς άλλες χώρες -όπως η Βραζιλία- ευνοούνται από την ανάπτυξη καλλιεργειών που προορίζονται για βιοκαύσιμα.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η χρήση των δημητριακών για βιοκαύσιμα δεν προκαλεί αύξηση των τιμών των τροφίμων. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αϊτή θα μπορούσε να ευνοηθεί αν ανέπτυσσε βιομηχανία βιοκαυσίμων.
«Η παραγωγή αιθανόλης μπορεί να γίνει η ελπίδα για ένα μοντέλο ανάπτυξης για πολλές χώρες, στην Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ασία», ανέφερε ο Λούλα ντα Σίλβα για να επισημάνει το ότι η χώρα του σκοπεύει να επενδύσει σε αυτές τις χώρες.
Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο συνάντησης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου επιθυμεί να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην βραζιλιάνικη βιομηχανία βιοκαυσίμων. Ωστόσο, η Βραζιλία δέχεται κριτική για το ότι μέρος των δασών του Αμαζονίου καταστρέφεται για να δημιουργηθούν καλλιέργειες που προορίζονται για τα βιοκαύσιμα.
Από την πλευρά της, η Βραζιλία διαμαρτύρεται για τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλουν ΗΠΑ και Ευρώπη στα βιοκαύσιμα, καθώς αν μειώνονταν και η αγορά απελευθερώνονταν, η χώρα θα αποκόμιζε μεγάλα κέρδη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Δε θέλω να σκεφτώ τα γεράματά μας...
μα γιατί το λες αυτό;
εδώ απλά παραπονιόμαστε για το πετρέλαιο..
εκείνοι δεν έχουμε πλέον ούτε να φάνε ρύζι...
θα έπρεπε να αισθανόμαστε καλύτερα, κάτι σαν παλαιά εκπομπή του Χαρδαβέλλα!!
Δημοσίευση σχολίου