Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Απόφαση για θανάτωση καταδίκων με δηλητηριώδη ένεση στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών με απόφασή του έκρινε ότι η εκτέλεση θανατοποινίτη με δηλητηριώδη ένεση συνάδει με το αμερικανικό Σύνταγμα διατυπώνοντας ταυτοχρόνως, ωστόσο, μικρό αριθμό «επιφυλάξεων».
Το αποτέλεσμα της ανωτέρω απόφασης, στην πράξη, είναι ότι θα επαναληφθούν σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα απ' άκρου σ' άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών οι εκτελέσεις με την ανωτέρω διαδικασία. Σημειωτέον, η ανωτέρω δικαστική απόφαση υιοθετήθηκε με ψήφους επτά υπέρ έναντι δύο κατά.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου για τη θανάτωση κατάδικου με δηλητηριώδη ένεση - μία πρακτική πολύ «διαδεδομένη» στις Ηνωμένες Πολιτείες - ισχύει ότι «δεν αποτελεί μία ασυνήθη, βάρβαρη τιμωρία», την οποία ρητά δεν επιτρέπει ο συνταγματικός νομοθέτης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μία πρώτη ένεση ο (η) κατάδικος αποκοιμιέται, με μία δεύτερη προκαλείται η παράλυση του μυϊκού συστήματός του (της), ενώ με την τρίτη ένεση προκαλείται το σταμάτημα του καρδιακού παλμού.
Εάν όμως η αναισθησία είναι ατελέσφορη, τότε ο (η) κατάδικος υποβάλλεται σε μαρτύριο. Από επιστημονικές εκθέσεις δε, προέκυψε ότι τούτο συνέβαινε σε αριθμό περιπτώσεων που - μακράν - δεν αποτελούσαν την «εξαίρεση», κάτι που οδήγησε στην αναστολή των εκτελέσεων κατ' αυτήν τη διαδικασία, εν αναμονή της ανωτέρω απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από τις 25 Σεπτεμβρίου, πέρυσι, οι ανώτατοι δικαστές είχαν ανακοινώσει τη βούλησή τους να επιληφθούν του θέματος αυτού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Θανατικη ποινη το 2008 ε? Και μαλιστα στο πιο ισχυρο καρατος του κοσμου.. Φαινεται οτι δεν ειναι τοσο ισχυρο οσο δειχνει αφου προσπαθει με βια και απανθρωπο παραδειγματισμο να διατηρησει τις εσωτερικες κοινωνικες του ισσοροπιες.

geokalp είπε...

εκτός από ισχυρό, διαθέτει πολύ ανεπτυγμένες μεθόδους καταστολής
στις στατιστικές ένα μεγάλο ποσοστό των μαύρων είναι στη φυλακή...