Η ανακάλυψη στο γαλαξία μας της μικρότερης μαύρης τρύπας που έχει καταγραφεί ποτέ παρουσιάζει νέες προκλήσεις για τους μελλοντικούς επιστήμονες και ταξιδιώτες του διαστήματος.
Μικρή αλλά μεγάλης έντασης, με μάζα 3,8 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και διάμετρο μόλις 24 χιλιόμετρα, η νέα ανακάλυψη θέτει νέα όρια στην ανθρώπινη κατανόηση των ουράνιων αυτών σωμάτων. «Για πολλά χρόνια οι αστρονόμοι θέλουν να μάθουν το μικρότερο δυνατό μέγεθος μιας μαύρης τρύπας, και φαίνεται να γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την απάντηση αυτού του ερωτήματος» δήλωσε ο Νικολάι Σαπόσνικοφ, ένας εκ των δύο επιστημόνων που εντόπισαν την μαύρη τρύπα.
Ο ίδιος και ο συνεργάτης του, Λεβ Τίταρτσουκ, έκαναν τη σημαντική ανακάλυψη με τη βήθεια ενός δορυφόρου εντοπισμού ακτινών Χ της NASA. Μία μαύρη τρύπα, που μπορεί να σχηματιστεί όταν ένα άστρο καταρρέει τραβάει τα πάντα μέσα στο βαρυτικό της πεδίο, ακόμη και το φως. Οι μεγάλες τρύπες που έχουν καταγραφεί μπορεί να έχουν μάζα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Η μικρή μαύρη τρύπα που ανακάλυψαν οι δύο αστρονόμοι βρίσκεται δίπλα σε ένα αστέρι που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001, στον αστερισμό του Αρά. Το ουράνιο σώμα δεν μπορούσε να γίνει άμεσα αντιληπτό αλλά από την επίδραση στο περιβάλλον του και συγκεκριμένα από την ύλη που παγιδεύεται στο πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο αλλά και από την ποσότητα ακτινών Χ που εκλύονται ανά τακτά διαστήματα.
Η ξεχωριστή σημασία που αποκτά η νέα ανακάλυψη έγκειται ακόμη στον προσδιορισμό της μικρότερης μάζας που μπορεί να έχει μία μαύρη τρύπα, αφού κάτω από ένα όριο μάζας, που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς, το άστρο που καταρρέει γίνεται άστρο νετρονίων. Η γνώση αυτού του ορίου είναι πολύ σημαντική για τους επιστήμονες στην κατανόηση του τρόπου συμπεριφοράς της ύλης υπό συνθήκες υψηλής πυκνότητας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου