Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Απεβίωσε ο εφευρέτης του LSD

Απεβίωσε σε ηλικία 102 χρονών στη Βασιλεία της Ελβετίας, από καρδιακή προσβολή, ο χημικός Αλμπερτ Χόφμαν εφευρέτης της ουσίας LSD.
Ο Χόφμαν γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1906 και ανακάλυψε το LSD κατά τη διάρκεια πειράματος σε εργαστήριο το 1943, η οποία του προκάλεσε «χαλάρωση και ελαφρά ζαλάδα», σε σημείο που αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά του. Τρεις ημέρες αργότερα πειραματίστηκε με μεγαλύτερη δόση που φυσικά είχε πολύ χειρότερα αποτελέσματα, προκαλώντας του κρίσεις πανικού, ναυτία και φόβο ότι θα τρελαθεί.
Ο Χόφμαν, πίστευε ότι το LSD ήταν χρήσιμο για την ανάλυση της λειτουργίας του ανθρώπινου νου και ήλπιζε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση και την θεραπεία ασθενειών, όπως της σχιζοφρένειας. Η ουσία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του '60 με πολλούς μουσικούς και ηθοποιούς να διατείνονται ότι η χρήση της ουσίας βοηθά στην εσωτερική αναζήτηση και την έμπνευση.
Η χρήση του LSD απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1966 ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη χώρες, παρά τις διαμαρτυρίες του εφευρέτη του που διατεινόταν ότι η ουσία δεν προκαλεί εθισμό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: