Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

«Μεταλλαγμένους» σπόρους βαμβακιού εντόπισε η Greenpeace στην Ελλάδα

Γενετικά τροποιημένους σπόρους βαμβακιού εντόπισε με τυχαίες δειγματοληψίες στην ελληνική αγορά η Greenpeace. Εντεκα ακτιβιστές της οργάνωσης απέκλεισαν τη Μ.Τετάρτη την είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαιτώντας αυστηρότερη τήρηση της νομοθεσίας.
«Τη δουλειά του υπουργείου φαίνεται να κάνει και πάλι η Greenpeace [...] ενώ όσον αφορά τους αγρότες και την ελληνική γεωργία παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτη από την απειλή γενετικής επιμόλυνσης» αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης.
Η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού δεν έχει εγκριθεί από την ΕΕ ή την Ελλάδα. Τα τυχόν γενετικά τροποποιημένα φυτά που εμφανίζονται στις καλλιέργειες θα μπορούσαν αν διασταυρωθούν με άλλες ποικιλίες και να διαδόσουν έτσι τα ξένα γονίδια που περιέχουν.
Όπως υπενθυμίζει η Greenpeace, η εθνική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2001 επβάλει στο υπουργείο να πραγματοποιεί δειγματοληψίες και αναλύσεις σε όλες τις σπορομερίδες καλαμποκιού και βαμβακιού, ελληνικής ή ξένης προέλευσης.
«Δεν είναι δυνατόν επτά χρόνια μετά τη θέσπιση εθνικής νομοθεσίας για ελέγχους και αναλύσεις να εξακολουθεί το υπουργείο να μην δημοσιεύει τα αποτελέσματα των ελέγχων που οφείλει να πραγματοποιεί» δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της Greenpeace σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο τρία δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: