Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Νεκροί ο πρόεδρος της Γουινέας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων

O πρόεδρος της χώρας Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα

Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το θάνατο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γουινέας-Μπισάο, νεκρός από πυρά στρατιωτικών έπεσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα.

«Ο πρόεδρος Βιέιρα σκοτώθηκε, τη στιγμή που εγκατέλειπε την οικία του, από στρατιωτικούς που πρόσκεινται στον στρατηγό Ταγκμέ Να Ουαϊέ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στρατού, Ζαμούρα Ιντούτα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Τζιν Πινγκ καταδίκασε τη δολοφονία. «Δολοφόνησαν τη δημοκρατία» δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός γραμματέας της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας.

«Αυτό που συνέβη είναι πολύ σοβαρό. Θέλουμε να στηρίξουμε την δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο θάνατος ενός πρόεδρου και ενός αρχηγού Γενικού Επιτελείου δεν είναι καλά νέα» πρόσθεσε.

Το βράδυ της Κυριακής σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Τάγκμε Να Ουαϊέ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά. Στρατιωτική πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι από την έκρηξη κατέρρευσε μεγάλο μέρος του κτiρίου.

Η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Γουινέα-Μπισάου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι υπό έλεγχο και δεσμεύεται να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Ταγκμέ Να Ουαϊέ είχε υποστηρίξει ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, όταν οι στρατιώτες που φρουρούσαν το προεδρικό μέγαρο άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν σημειωθεί και άλλες ταραχές στη χώρα, λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ του στρατού, της προεδρίας και του υπουργείου Εσωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: