Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Σύγκρουση αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στα Στενά του Ορμούζ

Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και αμφίβιο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 ναύτες και να προκληθεί διαρροή πετρελαίου. Ανέπαφος το πυρηνικό σύστημα προώθησης του υποβρυχίου USS Hartford.

Η σύγκρουση ανάμεσα στο πυρηνοκίνητο USS Hartford και το αμφίβιο USS New Orleans σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής στα Στενά του Ορμούζ, ανάμεσα στο Ιράν και την Αραβική Χερσόνησο, χωρίς να έχουν γίνει σαφή τα αίτιά της. Αμφότερα τα σκάφη κατευθύνονταν προς το λιμάνι.

Σύμφωνα με τον εδρεύοντα στο Μπαχρέιν 5ο Στόλο του Αμερικανικού Ναυτικού από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά 15 ναύτες στο USS Hartford.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού, πλωτάρχης Νέιθαν Κρίστενσον, δήλωσε στο Reuters ότι η σύγκρουση δεν προκάλεσε ζημιά στο πυρηνικό σύστημα προώθησης του υποβρυχίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του 5ου Στόλου προκλήθηκε ρήξη στη δεξαμενή καυσίμων του USS New Orleans, με αποτέλεσμνα να διαρρεύσουν περίπου 94.600 λίτρα ντίζελ.

Τα δύο σκάφη, διευκρινίζει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, είναι σε θέση να μετακινηθούν με δικά τους μέσα, ενώ η έκταση των ζημιών που προκλήθηκε από τη σύγκρουση ελέγχεται.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: