Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

«Μπλόκο» ευρωβουλευτών στο ενδεχόμενο προεδρίας Λεπέν στο Στρασβούργο

Ευρωβουλευτές των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων στο Στρασβούργο πιέζουν συντονισμένα για αλλαγή κανονισμών ώστε να εμποδίσουν τον Ζαν Μαρί Λεπέν να προεδρεύσει -ως γηραιότερος- του Σώματος μετά τις ευρωεκλογές. Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς τους... απαντά χαρακτηρίζοντας ξανά τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια της ιστορίας»...
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς στήριξε την πρωτοβολία των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων για την αλλαγή του κανονισμού της Ευρωβουλής που ορίζει ότι ο γηραιότερος ευρωβουλευτής (εν προκειμένω ο 80χρονος Λεπέν εάν επανεκλεγεί τον Ιούνιο) προεδρεύει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου έως ότου εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.
Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να προεδρεύσει του Σώματος ένας αρνητής του Ολοκαυτώματος.
Αντικρούοντας τον Μάρτιν Σουλτς ο βετεράνος της γαλλικής ακροδεξιάς επανέλαβε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι ναζιστικοί θάλαμοι αερίων ήταν «λεπτομέρεια της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου »- δήλωση για την οποία είχε καταδιαστεί σε χρηματικό πρόστιμο το 1987.
Στο Στρασβούργο επικράτησε αναταραχή με τους ευρωβουλευτές να φωνάζουν και να επικρίνουν τον Λεπέν, ο οποίος έχει καταδικαστεί τουλάχιστον έξι φορές από τη Δικαιοσύνη για ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια.
Συνεχίζοντας ο Λεπέν χαρακτήρισε την κίνηση των ευρωβουλευτών για αλλαγή των κανονισμών «ηλίθια», λέγοντας ότι «πιθανώς θα υιοθετήσουν και απόφαση για να σταματήσει να γυρίζει η Γη».
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ των Πρασίνων δήλωσε από πλευράς του ότι ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει για να προεδρεύει ο νεότερος ευρωβουλευτής προκειμένου να σηματοδοτεί το μέλλον και όχι γιατί πρόκειται για τον Ζαν Μαρί Λεπέν.
Για την αλλαγή του κανονισμού απαιτείται η συμφωνία των ηγετών όλων των πολιτικών ομάδων και ψηφοφορία στην Ολομέλεια, αναφέρει το BBC. Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές διαφωνίας.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (ALDE) Γκράχαμ Ουάτσον δήλωσε -πριν επαναλάβει ο Λεπέν τη δήλωση για τους θαλάμους αερίων- ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπιστεί ο Ζαν Μαρί Λεπέν διαφορετικά από τους άλλους ευρωβουλευτές «ακόμη και εάν μισούμε την πολιτική του».
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=998816&lngDtrID=245

Δεν υπάρχουν σχόλια: