Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Τρία καταδρομικά με συστήματα κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων αναπτύσσει η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία ανέπτυξε δυο καταδρομικά με οπλικά συστήματα ικανά να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας σήμερα Σάββατο, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να καταρριφθούν επικίνδυνα συντρίμμια από την εκτόξευση ενός πυραύλου που σχεδιάζει η Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει γνωστό ότι θα εκτοξεύσει έναν επικοινωνιακό δορυφόρο το αμέσως προσεχές διάστημα, από την 4η έως την 8η Απριλίου· η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η εκτόξευση στην πραγματικότητα θα αποτελέσει δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, του Taepodong-2, που ήδη πιστεύεται ότι έχει τοποθετηθεί σε πλατφόρμα εκτόξευσης σε πυραυλική βάση στη ΛΔ Κορέας.

Το πρωί σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, αναπτύχθηκαν μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και του Ιαπωνικού αρχιπελάγους δύο καταδρομικά εξοπλισμένα με συστήματα Aegis και συστήματα κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων Standard Missile-3. Αλλο ένα πλοίο με παρόμοιο εξοπλισμό απέπλευσε από τη βάση του με προορισμό τοποθεσία στον Ειρηνικό όπου εκτιμάται ότι θα προσθαλασσωθούν τα συντρίμμια.

Την Παρασκευή η Ιαπωνία άρχισε να αναπτύσσει συστήματα αναχαίτισης Patriot Advanced Capability-3 κοντά στην πρωτεύουσα.

Η Βόρεια Κορέα έχει ειδοποιήσει τους συναρμόδιους διεθνείς οργανισμούς ότι η σχεδιασμένη τροχιά του πυραύλου θα είναι πάνω από την Ιαπωνία, και ότι θα απορριφθούν δεξαμενές καυσίμων ανατολικά και δυτικά του εδάφους της.

Οποιαδήποτε απόπειρα κατάρριψης του πυραύλου θα θεωρηθεί πράξη που θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, έχει προειδοποιήσει η Πιονγκγιάνγκ.

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας δεν επιτρέπει την κατάρριψη πυραύλου εάν δεν έχει στόχο ή δεν κατευθύνεται στο έδαφός της.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ εάν προχωρήσει στην εκτόξευση, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέβαλαν στην ερμητικά περιχαρακωμένη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέες πυραυλικές ή πυρηνικές δοκιμές.

Στην μόνη προηγούμενη δοκιμή του πυραύλου το 2006, ο Ταεποντόνγκ-2 είχε είτε ανατιναχθεί ή καταστραφεί από τους χειριστές του λίγο μετά την αποτυχημένη εκτόξευσή του.

Ιάπωνες αξιωματούχοι χαρακτήρισαν απίθανο το ενδεχόμενο να πέσουν συντρίμμια του πυραύλου στο έδαφος της χώρας καλώντας τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

Ωστόσο απεσταλμένοι του Τόκιο, της Σεούλ και της Ουάσινγκτον συναντήθηκαν χθες Παρασκευή στην Ουάσινγκτον σε μια σαφή ένδειξη των εντεινόμενων ανησυχιών για την εκτόξευση. Η Ρωσία έχει καλέσει τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί στην δοκιμή και να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/28/1646695.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: