Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Γερμανία: Αίτημα για λήξη της ευρωπαϊκής διεύρυνσης

Διακοπή στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μετά την προσχώρηση της Κροατίας, ζητά το κυβερνών κόμμα στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, που υιοθέτησε πλατφόρμα για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Στη διαδικασία της διεύρυνσης, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση συνηγορεί υπέρ μιας περιόδου ανάκαμψης, στη διάρκεια της οποίας η ενίσχυση της ταυτότητας της Ένωσης και των θεσμών της θα έχουν προτεραιότητα και όχι νέα διεύρυνση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. «Η Κροατία θα είναι εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα», σημειώνεται.

Στο πρόγραμμα του κόμματος τονίζεται ότι, με τα πρόσφατα «κύματα» διεύρυνσης, η Ευρώπη από 15 μέλη απέκτησε 27, διευρύνθηκε η ζώνη ασφάλειάς της και ότι η Γερμανία είχε πολιτικά και οικονομικά οφέλη με την αύξηση του αριθμού των μελών της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, όμως, η διεύρυνση απαίτησε «μεγάλες προσπάθειες» και για αυτό εκτός από την περίπτωση της Κροατίας η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να σταματήσει επ’ αόριστον, αναφέρεται στην ανακοίνωση της CDU.

Στο πρόγραμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών τονίζεται ότι το κόμμα στηρίζει την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/17/1642025.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: