Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Το ecstacy «ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής»

Η διεγερτική ουσία MDMA, περισσότερο γνωστή ως ecstasy, θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας σε ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες, εκτιμούν ερευνητές στη Νορβηγία.

Τα αποτελέσματα δύο μελετών σε μικρό αριθμό ασθενών υποδεικνύουν ότι το ecstacy περιορίζει το φόβο και ενισχύει την εμπιστοσύνη του ασθενή προς τον ψυχοθεραπευτή, αναφέρει στο Journal of Psychopharmacology η ομάδα του του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ.

Η μετατραυματική διαταραχή εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που επιβιώνουν από εξαιρετικά επώδυνες εμπειρίες όπως ο βιασμός ή η υπηρεσία στο πεδίο της μάχης. Τα άτομα αυτά συνήθως υποφέρουν από έντονο άγχος και συχνές ανακλήσεις της τραυματικής εμπειρίας.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον συναισθηματικό πόνο, οι ασθενείς τείνουν να αποφεύγουν οποιοδήποτε ερέθισμα τους θυμίζει έστω και αμυδρά το αρχικό τραυματικό γεγονός.

Οι ασθενείς με μετατραυματική διαταραχή «συνήθως τρέχουν να ξεφύγουν από αυτό που θεωρούν πολύ τρομακτικό» σχολίασε στο Reuters Health ο Παλ-Οργιαν Γιόχανσεν, επικεφαλής της μελέτης.

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει τις επώδυνες αναμνήσεις χωρίς να κυριεύεται από τον φόβο.

Το MDMA θα μπορούσε να υποβοηθήσει την ψυχοθεραπεία μέσω τριών μηχανισμών, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πρώτον, προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης, η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει το φόβο και αυξάνει την εμπιστοσύνη. Δεύτερον, καταστέλλει τη δράση της αμυγδαλής, μιας περιοχής του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις και φαίνεται να υπερλειτουργεί στα άτομα με μετατραυματική διαταραχή. Τρίτον, το ecstasy αυξάνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και κορτιζόλης, δύο ουσιών του εγκεφάλου που παίζουν σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική μάθηση.

Περισσότερα στοιχεία για την πιθανή χρησιμότητα του MDMA στη αντιμετώπιση της πάθησης αναμένεται να προκύψουν από τρεις ακόμα κλινικές μελέτες που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η κατάχρηση MDMA είναι πάντως γνωστό ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη και αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: