Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Δύο μαύρες τρύπες σε τροχιά σύγκρουσης

Ένα ζευγάρι τεράστιες μαύρες τρύπες ανακαλύφθηκαν από αστρονόμους, οι οποίες μάλιστα περιφέρονται η μια γύρω από την άλλη κάθε 100 χρόνια και τελικά θα συγκρουστούν με τόση σφοδρότητα, ώστε πιθανότατα να σχηματίσουν μια ακόμη μεγαλύτερη ενιαία μαύρη τρύπα.
Αν και οι ίδιες οι μαύρες τρύπες είναι αόρατες, ο εντοπισμός τους (μέσω των συνεπειών τους στο περιβάλλον τους) είναι πλέον σχετικά εύκολος, από τη στιγμή μάλιστα που οι αστρονόμοι είναι πεπεισμένοι ότι μια μαύρη τρύπα ελλοχεύει στο κέντρο σχεδόν όλων των γαλαξιών του σύμπαντος.
Όμως η εύρεση ενός «δυαδικού» συστήματος δύο «σούπερ-μαύρων» τρυπών «κλειδωμένων» σε τροχιά η μια γύρω από την άλλη, μέσα στον ίδιο γαλαξία, αποτελεί μια πρωτοφανή ανακάλυψη. Αν και διαθέτουν μέγεθος όσο ένα ηλιακό σύστημα και βάρος όσο ένα δισεκατομμύριο ήλιοι μαζί, παρόλα αυτά είναι δύσκολο να εντοπιστούν μέσα στο αχανές διάστημα.
Η μια μαύρη τρύπα έχει μάζα 20 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου μας και η άλλη είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς έχει μάζα μεγαλύτερη κατά ένα δισεκατομμύριο φορές. Σύμφωνα με τους αστρονόμους που τις ανακάλυψαν, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι προηγουμένως ένας μεγάλος γαλαξίας είχε «καταπιεί» ένα μικρότερο.
Η ανακάλυψη ενισχύει την κυρίαρχη θεωρία ανάπτυξης των γαλαξιών, σύμφωνα με την οποία, καθώς οι γαλαξίες πλησιάζουν μεταξύ τους, οι μαύρες τρύπες που έχουν στο κέντρο τους, αρχίζουν τη δική τους διαδικασία συγχώνευσης, κάτι που θεωρητικά πρέπει να είναι συνηθισμένο στο σύμπαν.
Μέχρι τώρα όμως δεν είχαν υπάρξει κάποια στοιχεία επιβεβαίωσης της θεωρίας, πράγμα που φαίνεται ότι τώρα συνέβη για πρώτη φορά.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: