Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Παραγράφει πρόστιμα ο Πούτιν για να μην «αποτελειώσει» την Ουκρανία

Λέγοντας ωμά ότι δεν θέλει να «αποτελειώσει» την Ουκρανία, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει παραγραφή προστίμων προς το Κίεβο για παραβίαση των συμβολαίων παράδοσης φυσικού αερίου. «Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα. Δεν έχουν να πληρώσουν» λέει ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι το Κίεβο δεν λαμβάνει από την Gazprom τις συμφωνηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου. Στην άλλη όχθη, πάντως, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας έχει συμφωνήσει στην πώληση μικρότερων ποσοτήτων από τα προβλεπόμενα της συμφωνίας για το 2009.

Η ρωσο-ουκρανική διαμάχη για το φυσικό αέριο το χειμώνα οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και άφησε εκατομμύρια Ευρωπαίους χωρίς θέρμανση πριν διευθετηθεί με την υπογραφή δεκαετούς συμφωνίας Μόσχας - Κιέβου.

Στις αρχές Μαρτίου υπήρξαν φόβοι για νέα ρωσο-ουκρανική κρίση, η οποία τελικώς αποσοβήθηκε καθώς η ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz εξόφλησε τη Μόσχα για το φυσικό αέριο που εισήγαγε το Φεβρουάριο, μετά από απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για διακοπή της παράδοσης.

Μιλώντας την Πέμπτη σε μεταλλωρύχους στη βορειοδυτική Σιβηρία ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα θα αποφύγει να επιβάλλει νέα πρόστιμα στην Ουκρανία ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση στην οικονομική κρίση που βιώνει η πρώην σοβιετική δημοκρατία -παράλληλα με τη θυελλώδη πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο και την πρωθυπουργό Γούλια Τιμοσένκο.

«Η Ουκρανία δεν λαμβάνει από εμάς τις συμφωνηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου και πρέπει να πληρώσει πρόστιμα. Θα παραγράψουμε αυτά τα πρόστιμα γιατί αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα. Δεν έχουν να πληρώσουν. Βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, και όπως γνωρίζετε δεν πρέπει να αποτελειώνεις τους εταίρους σου» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: