Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Κίνα: Κάθειρξη 14 ετών σε πολυεκατομμυριούχο για δωροδοκία

Καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 14 ετών ο Κινέζος επιχειρηματίας και πρώην πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, Χουάνγκ Γκουανγκγιού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για δωροδοκίες και χειραγώγηση μετοχών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» στον επιχειρηματία ηλικίας 41 ετών, επιβλήθηκε και πρόστιμο 600 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 88 εκ. ευρώ) ενώ κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία του αξίας 200 εκατ. γιουάν.

Η δίκη του Χουάνγκ έγινε στις 23 Απριλίου στο Πεκίνο και το δικαστήριο ενημέρωσε τους συνηγόρους του ότι η απόφαση επρόκειτο να εκδοθεί «σύντομα».

Ο Χουάνγκ είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2008 και στις αρχές του 2009, όταν πλέον είχε παραιτηθεί από την προεδρία της Gome, της εταιρείας οικιακών ηλεκτρικών συσκευών που είχε ιδρύσει ο ίδιος, κατηγορήθηκε για χειραγώγηση μετοχών και άλλα αδικήματα. Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε ότι πρόσφερε 4,56 εκατ. γιουάν (500.000 ευρώ) σε αξιωματούχους για να αποκομίσει οφέλη τόσο για την Gome όσο και την κατασκευαστική εταιρεία Beijing Pengrun Real Estate Development Company.

Την εποχή που συνελήφθη το περιοδικό Hurun τον έφερνε στην πρώτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στην Κίνα ενώ το περιοδικό Forbes τον κατέτασσε δεύτερο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: