Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Επληξαν τον «Στόλο Ελευθερίας»

Τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί από την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση.


Ανδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου, προσθέτει το ίδιο δίκτυο.

Οπως τονίζει το Κανάλι 10, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο «στολίσκος της ελευθερίας», που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Τα σκάφη, που κατευθύνονταν στη Γάζα, εντοπίστηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε απόσταση 124 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.

Οι επιβάτες φόρεσαν αμέσως τα σωσίβιά τους και σήμανε συναγερμός, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα. Δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα, που επιβαίνουν στα πλοία, τονίζουν πως οι ακτιβιστές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να φθάσουν στις ακτές της Γάζας, άλλαξαν όμως γραμμή πλεύσης προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να φθάσουν στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το ισραηλινό ναυτικό επικοινώνησε με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας με τον ασύρματο, ζητώντας τους είτε να ακολουθήσει ο στολίσκος τα πολεμικά στον ισραηλινό λιμένα Ασντόντ, είτε να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.

Τα έξι πλοία με επικεφαλής τουρκικό σκάφος με 600 επιβαίνοντες απέπλευσε από τα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου με προορισμό τη Γάζα την Κυριακή προσπαθώντας να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.

Φόβοι για ταραχές

Αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα η ισραηλινή αστυνομία για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους Αραβες Ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, την λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν - Μπεν Ελιέζερ

«Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=13830949

Δεν υπάρχουν σχόλια: