Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ταϊλάνδη: Παραδόθηκαν οι ηγέτες των «κόκκινων πουκαμίσων»

Τέσσερις ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη παραδόθηκαν στην αστυνομία, ανακοινώνοντας ότι δίνουν τέλος στις κινητοποιήσεις τους. Είχε προηγηθεί επιχείρηση του στρατού για τη διάλυση πυρήνα των διαδηλωτών στο κέντρο της Μπανγκόκ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ενός Ιταλού δημοσιογράφου, και τον τραυματισμό περισσότερων από 50.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου στο Reuters, το κτήριο του χρηματιστηρίου της Μπανγκόκ τυλίχθηκε στις φλόγες, παρά την ανακοίνωση των ηγετών των «κόκκινων πουκαμίσων» για λήξη του αγώνα τους.

Παράλληλα, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Channel 3 στην Μπανγκόκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας σύμφωνα με τον οποίο εκατό άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στο κτίριο.


Εξάλλου οι ταϊλανδικές αρχές έδωσαν εντολή στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας να μεταδίδουν αποκλειστικά και μόνον προγράμματα εγκεκριμένα από τις ίδιες.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί και το εμπορικό κέντρο Central World, το δεύτερο μεγαλύτερο στη νοτιοανατολική Ασία.

Νωρίτερα, με τεθωρακισμένα οχήματα και ημιαυτόματα όπλα, οι στρατιώτες εισέβαλαν στο αυτοσχέδιο στρατόπεδο που είχαν καταλάβει εδώ και έξι εβδομάδες τα «κόκκινα πουκάμισα». Όπως μετέδωσε το Reuters, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξερράγησαν τρεις χειροβομβίδες, τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον δύο στρατιώτες και έναν Καναδό δημοσιογράφο.

Εν τω μεταξύ η ταϊλανδέζικη τηλεόραση μετέδωσε εικόνες ηγετών των αντικυβερνητικών διαδηλωτών υπό αστυνομική κράτηση. Ο Γιάτουπορν Πρόμπαν, ένας από τους ηγέτες που κρατούνται, είχε προσφερθεί να παραδοθεί στις αρχές, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ενας άλλος επικεφαλής, ο Ναταγουκ Σαΐκουα, απηύθυνε δραματική έκκληση στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον αγώνα και να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Λίγο αργότερα ο στρατός της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πως η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο και ότι η επιχείρηση στο κέντρο της Μπανγκόκ ολοκληρώθηκε. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Αμυνας γνωστοποίησε πως επιβάλλεται απαγόρευσης της κυκλοφορίας για το βράδυ της Τετάρτης.

Την ίδια στιγμή, στην πόλη Ούντον Τάνι στα βορειοανατολικά της χώρας, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο συγκρότημα των δημαρχιακών κτιρίων και έβαλαν φωτιά σε ένα από τα κτίρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της τοπικής αστυνομίας.

Από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 39 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Από το ξέσπασμα της κρίσης στα μέσα Μαρτίου οι νεκροί φθάνουν τους 68 και οι τραυματίες τους 1.700.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1818282

Δεν υπάρχουν σχόλια: