Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Επιδημία μούχλας στο Αφγανιστάν μειώνει την παραγωγή ηρωΐνης

Η οπιούχος παπαρούνα αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τους αντάρτες
Καμπούλ



Ένας μύκητας που έχει εξαπλωθεί στις μισές καλλιέργειες οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να μειώσει κατά το ένα τέταρτο τη φετινή παραγωγή όπιου, άρα και ηρωίνης, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το Αφγανιστάν παράγει σήμερα το 92% του όπιου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο μύκητας πλήττει εντονότερα τις καλλιέργειες παπαρούνας στις επαρχίες του Χελμάντ και της Κανταχάρ, προπύργια των Ταλιμπάν και κέντρα παραγωγής οπίου, ανέφερε στο BBC ο Αντόνιο Μάριο Κόστα, επικεφαλής του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα των Ηνωμένων Εθνών (UNDC).

Η ασθένεια, που ξεκινά από τη ρίζα του φυτού και σταδιακά καταστρέφει την κάψα με το όπιο, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των ανταρτών, πρόσθεσε ο Μάριο Κόστα.

Το όπιο, μια παχύρρευστη ουσία που απομονώνεται από την κάψα της παπαρούνας, παραμένει σήμερα η κύρια πηγή μορφίνης, από την οποία παράγεται και η ηρωίνη, γνωστή επιστημονικά και ως διαμορφίνη.

Πριν από μια πενταετία, η καλλιέργεια παπαρούνας ήταν διαδεδομένη και στις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί σε έξι. Η συρρίκνωση όμως των καλλιεργειών αντισταθμίστηκε από την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε σε πέντε χρόνια και έφτασε τα 5,6 κιλά ανά στρέμμα.

«Η φύση πραγματικά ωφέλησε την οικονομία του όπιου. Φέτος, όμως, βλέπουμε την αντίθετη κατάσταση» σχολίασε ο Μάριο Κόστα.

Newsroom ΔΟΛ


2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα :P

geokalp είπε...

κατά τα άλλα ο αμερικάνικος στρατός προσπαθεί να πιάσει τους αντάρτες...

υ.γ. και στο Βιετνάμ, και στη Κορέα, καλλιέργειες δεν είχαν;